Barbara Dallosová Rôzne

Stretnutie plné emócií: Opatovčania si pripomenú dedinu, ktorá zmizla z mapy

Obec Horné Opatovce pri Žiari nad Hronom zanikla po ekologickej havárii už pred desiatkami rokov, nikdy však nezmizne zo spomienok jej niekdajších obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie plné emócií: Opatovčania si pripomenú dedinu, ktorá zmizla z mapy
Zdroj: TASR

V duchu 105. výročia vysvätenia chrámu v Horných Opatovciach sa bude niesť sobotňajšie (10. 9.) stretnutie rodákov v bývalej obci Horné Opatovce pri Žiari nad Hronom.

Stretnutie v znamení emócií

Stretnutie pravidelne organizuje občianske združenie Horné Opatovce, ktoré si dáva za cieľ zachovať kultúrne dedičstvo bývalej obce zrušenej v roku 1969 z dôvodu ekologickej havárie, spôsobenej výstavbou a činnosťou žiarskeho závodu ZSNP.

Ako priblížila podpredsedníčka združenia Mária Kadlecová, stretnutie rodákov sa začne slávnostnou sv. omšou, po ktorej bude nasledovať kultúrny program a chýbať nebude ani občerstvenie. Podujatie je podľa jej slov vždy emotívne, plné spomienok a silných zážitkov z opätovného stretnutia.

Kostol dostal vynovené vitráže

Okrem pravidelných stretnutí rodákov sa združenia aktívne snaží podieľať aj na záchrane kostola sv. Vavrinca. Tento rok sa mu podarilo získať z ministerstva kultúry dotáciu 12 000 eur na obnovu vitráží. ,,Za tieto finančné prostriedky sme spravili I. etapu, teda záchrannú etapu. Vitráže sme zdemontovali, uložili do dební a zakonzervovali. Všetky okenné otvory sa presklili čírim sklom, takže kostol je uzavretý," priblížila Kadlecová.

Ako ďalej uviedla, združenie sa snaží získať ďalšie prostriedky, aby mohlo pokračovať v rekonštrukcii vitráží a neskôr ich dať na pôvodné miesto. Takisto hľadá zdroje na opravu strechy kostolnej veže, ktorá je v havarijnom stave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM