Martin Károly Od Vás

Strieborná huta v Žarnovici - študijný výlet za históriou výroby kovov

Výroba farebných kovov v našom regióne mala v minulosti a má aj v súčasnosti veľmi silnú základňu. Najskôr to bola Kremnica, potom Žarnovica, Banská Štiavnica a teraz je to Žiar nad Hronom.

Po striebornej hute v Žarnovici zostali pozostatky, ktoré stoja za preštudovanie. Čo takto zobrať si na jednodňový výlet vnuka a hľadať čo po hute zostalo.

Strieborná huta v dnešnej časti Žarnovická Huta sa začala stavať v roku 1736 a prevádzku začala v roku 1740, pracovala 139 rokov. O jej vybudovaní práve na tomto mieste rozhodlo bohatstvo lesov, kvalitný vodný zdroj a iste aj malé vzdialenosti od okolitých baní. Ročne produkovala viac ako 6.000 ton zlato-strieborných zliatkov z rúd z Veľkého Poľa a Píly /v tom čase tu pracovalo 17 štôlní/, ďalej huta spracovávala polotovary z hút v Hodruši, v Sklených Tepliciach a Železnej Breznici. V 19. storočí produkovala ročne 90 kilogramov zlata a** 5.000ton striebra**. Pracovalo tu okolo 100 pracovníkov. Huta bola vybudovaná komplexne, okrem prevádzkových budov tu boli postavené byty pre vedúcich huty, nemocnica, škola a nechýbala ani krčma. Pri prevádzke si zarobili aj povozníci a uhliari, ktorí vyrábali drevené uhlie. Pracovala do roku 1878, keď bola v Banskej Štiavnici vybudovaná ešte modernejšia strieborná huta.

V predchádzajúcej časti som doporučoval študijný výlet, ak ideme od Žarnovice, tesne pred Hornými Hámrami v ľavo sa začína okolo 1200 metrov dlhý vodný náhon z odrážkou z Kľakovského potoka, to bol vlastne energetický zdroj pre striebornú hutu. Vodné koleso poháňalo ventilátory a ostatné zariadenia. Bola to moderná huta. Vodný náhon je zachovaný do dnešných čias a chodníkom vedľa neho sa v smere jeho toku dostaneme k skupine domov, ktoré sú dnes prerobené na byty a práve to boli pôvodne byty pre úradníkov a spomínané sociálne zariadenia, navyše je tu hrubý kamenný múr pozostatok výrobnej haly. Na okolí je plno zbytkov hutníckych trosiek. Všimnime si krásne zasadenie striebornej huty do terénu. Ešte si pripomeňme, že na druhej strane výroba týchto kovov poriadne sťažovala životné podmienky ľudí žijúcich v okolitých dedinách. V kronike farského úradu v Horných Hámroch je uvedená sťažnosť, že od plynov unikajúcich z huty hynú stromy a úroda na poliach.

** Richard Kafka**

Zarnovicka huta
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM