Martin Károly Rôzne

Študenti v Kremnici dostanú notebooky zadarmo

Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Kremnici a tiež miestne gymnázium majú od 1. septembra tohto roka nového zriaďovateľa - Swedish Education Group. Doteraz štátne školy tak budú mať po novom v názve prívlastok súkromné.

ŠÚV bola a je zapojená do medzinárodného projektu Mladý podnikateľ v umení – v rámci programu celoživotného vzdelávania Leonardo da Vinci. Ďalšou školou, ktorá je zúčastnená na tomto projekte, je škola RHS Gymnasiet v Štokholme. Práve v rámci tejto spolupráce sa zrodila myšlienka na oslovenie predstaviteľov regiónu Banská Bystrica, konkrétne vyšší územný celok ako doterajšieho zriaďovateľa školy, ktorému následne na niekoľkých stretnutiach predložila a konkretizovala svoju víziu a ciele,“ hovorí zástupkyňa riaditeľa ŠÚV Slávka Karásková.

Swedish Education Group má podľa jej slov za cieľ vytvoriť zo súkromnej ŠÚV exkluzívnu značku umeleckej školy na Slovensku v prvom kroku a do budúcna školu, ktorá priláka aj študentov z ostatných krajín EÚ. „Poslaním je, aby študenti získali obsiahlu platformu vedomostí a stali sa tak príťažlivou pracovnou silou ako na miestnom, tak aj medzinárodnom trhu,“ dodala Karásková.

Nový zriaďovateľ chce dosiahnuť, aby bola škola prvou voľbou pre študentov, ktorí si zvolia umeleckú školu. Snahou je dokonca vytvoriť miesto pre kvalitné vzdelávanie dospelých. Študentom by mala ponúknuť medzinárodné skúsenosti, ale napríklad aj stimulujúce praktické študijné prostredie, ktoré ich pripraví na založenie si vlastného podniku.

Súkromné gymnázium zase ponúkne študentom okrem iného aj Problem-based learning, teda vzdelávanie založené na riešení problémov či medzinárodné certifikáty cudzích jazykov. Novinkou je aj laptop pre každého nového študenta.V priebehu mesiaca október im nový zriaďovateľ odovzdá tieto učebné pomôcky, ktoré zostanú po absolvovaní školy ich osobným vlastníctvom,“ podotkla Karásková.

Kremnická ŠÚV je škola so 45-ročnou tradíciou. V súčasnosti ponúka štúdium v šiestich odboroch a to Zlatníctvo a strieborníctvo, Umelecké kováčstvo a zámočníctvo, Plošné a plastické rytie kovov, Tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov, Štukatérstvo a Tvarovanie priemyselných výrobkov. Za vzdelaním sem chodia študenti z celého Slovenska, pričom ich úspešnosť na vysokých školách po absolvovaní školy je podľa Karáskovej veľmi dobrá.

Kremnické gymnázium, ktoré je všeobecne zamerané, navštevovalo v minulom roku takmer sto študentov. „Škola má viac ako stopäťdesiatročnú tradíciu a takisto úspešnosť týchto absolventov na vysokých školách je veľmi vysoká,“ dodala zástupkyňa riaditeľa. V minulosti sa na oboch školách školné neplatilo, čo sa podľa jej slov nemení ani pre nasledujúci školský rok.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM