Barbara Dallosová Správy

Štyri dni ako v stredoveku: Obyvatelia uväznení v dedine bez prúdu si konečne vydýchli

Obyvatelia obce si kalamitnú situáciu poriadne zlízli. Okrem toho, že zažili neľahké chvíle bez elektrickej energie v studených domácnostiach, kvôli neprejazdnosti cesty sa mnohí nemohli niekoľko dní dostať do práce.

Ilustračný obrázok k článku Štyri dni ako v stredoveku: Obyvatelia uväznení v dedine bez prúdu si konečne vydýchli
Zdroj: TASR

Približne štyri dni boli obyvatelia Podhoria v okrese Banská Štiavnica bez elektrickej energie. Dodávky elektriny podľa starostky Dany Lóžiovej obnovili len dnes napoludnie. ,,Verím, že už bude všetko v poriadku," skonštatovala starostka.

Odrezaní od sveta

Obec mala okrem toho aj problémy s prejazdnosťou cesty v smere od Sklených Teplíc, niekoľko dní bola v tomto smere odrezaná. ,,Nešli nám žiadne autobusy, ani smerom na Banskú Štiavnicu, ani smerom dolu na Sklené Teplice. Obyvatelia sa nevedeli dostať autobusmi ani do práce, ale včera nám to vo večerných hodinách sprejazdnili," vysvetlila Lóžiová.

Nielen tma, ale aj zima

Kalamitná situácia podľa jej slov ľudí v obci zaskočila. Naposledy sa niečo podobné v dedine stalo v roku 2006. ,,Zaskočilo nás to, že aj prístup bol odrezaný. Aj elektrina. Mnohí už majú za posledné roky kúrenia nastavené na čerpadlá, ktoré im poháňa elektrika, takže mali studené domácnosti," dodala starostka s tým, že starosti jej robilo najmä to, ako situáciu zvládnu starší obyvatelia, ktorých je v obci väčšina.

V Močiari na prúd ešte čakajú

Na obnove dodávok elektrickej energie stále pracujú aj v neďalekom Močiari. Aj táto obec je od piatka (31.1.) bez elektriny. Na mieste, kde má obec potrhané vedenie, sa dnes bola osobne pozrieť aj starostka Adriana Vančová. ,,Máme prísľub, že dnes do 15.00 h bude elektrina zapnutá," ozrejmila.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM