Michal Majer Krimi

Súd kvôli chorobe obžalovaného nemohol rozhodnúť

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes ani na druhý pokus nerozhodol o odvolaní sa prokurátora voči rozsudku Okresného súdu v Banskej Bystrici v kauze Jána Č. (36) z Čierneho Balogu v okrese Brezno a pojednávanie odročil na neurčito. Ján Č., k

Čiernobaločan navyše podal sťažnosť na zaujatosť všetkých sudcov banskobystrického Krajského súdu voči jeho osobe a žiada, aby v jeho prípade rozhodoval iný súd. O jeho sťažnosti po vyjadrení všetkých sudcov spomínaného súdu rozhodne Najvyšší súd SR.

Prvýkrát musel odvolací súd pojednávanie odročiť začiatkom augusta. Vtedy Jána Č. síce na súd priviedla eskorta, pretože je vo väzení, avšak na súd sa nedostavil Róbert K., ktorého prokurátor obžaloval v tej istej kauze. Zásielku zo súdu si neprevzal, o termíne verejného pojednávanie ale vedel od svojej obhajkyne. Prokurátor vtedy navrhol senátu odvolacieho súdu, aby Róberta K. vylúčil na samostatné konanie, ten ale jeho návrh neakceptoval. S tým, že vec Jána Č. súvisí s vecou Róberta K. a verejné pojednávanie odročil.

Prvostupňový súd uznal Jána Č. za vinného zo spáchania trestných činov ublíženia na zdraví, výtržníctva a falšovania dokladov, avšak trest mu nevymeral. Bývalý riaditeľ civilnej bezpečnostnej služby (CBS) Security 3, ktorej majiteľom mal byť Mikuláš Černák, údajný šéf banskobystrického podsvetia, bol už predtým právoplatne odsúdený za spáchanie iného trestného činu na 13-ročný nepodmienečný trest. Prvostupňový súd preto od jeho ďalšieho potrestania upustil, spomínaný trest totiž považoval za dostatočný na jeho prevýchovu. Prokurátor s tým nesúhlasí a žiada pre Jána Č. prísnejší trest.

Spolu s Jánom Č. súdili aj Róberta K., ktorý mu mal pomôcť ujsť spred policajnej budovy, kam ho predvolali na výsluch. Senát okresného súdu však Róberta K. spod obžaloby oslobodil. Podľa neho sa nepodarilo preukázať, že sa naozaj dopustil útoku na verejného činiteľa, za ktorý ho obžalovali. Aj proti tomuto verdiktu súdu sa prokurátor odvolal.

Podľa obžaloby v októbri 2005 po prepustení z väzby Ján Č. udrel v istom bare v meste pod Urpínom po predchádzajúcom konflikte bejzbalovou palicou 47-ročného Španiela. O niekoľko dní potom ušiel z policajnej stanice, kde ho predvolali ako podozrivého z útoku na Španiela a kde mal v tejto veci vypovedať. Polícia ho na základe vydaného zatykača zadržala v júni 2008 pri cestnej kontrole. Predstavil sa vtedy sfalšovanými dokladmi na meno iného muža. V prípravnom konaní i na súde sa Ján Č. priznal k sfalšovaniu dokladov. Odmietol však, že by na Španiela v bare zaútočil a zranil ho. Tiež to, že z polície 3. novembra 2005 po výsluchu za pomoci komplica Róberta K. ušiel. Súd mu neuveril a konštatoval, že trestných činov, z ktorých ho prokurátor obžaloval, sa dopustil.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM