Martin Károly Kultúra

SUNITY na ceste za vlastným CD

Kremnická metalová kapela SUNITY funguje od decembra roku 2008. Napriek tomu, že majú za dva roky slušne rozbehnutú kariéru, vedia o nich väčšinou len mladí ľudia v okolí.

K úspechom si môžu pripísať vlastnú demo nahrávku, koncerty po celom Slovensku, komponujú vlastné texty a hudbu, hrali ako predkapela viacerým známym hudobníkom. O tom čo ich čaká, baví a na čo sú hrdí sa dočítate v rozhovore s basgitaristom Jurajom Drozdom.

Mohol by si predstaviť vašu kapelu? Adam Mičinec hrá na gitare, Marek Škamla na bicie a Palo Pablo Gajdoš spieva. Navyše ja s Adamom spievame backing vocals.

Kto inicioval zoskupenie členov SUNITY? Adam mal skúsenosti už z minulosti. Chcel mať kapelu, ktorá bude hrať niečo vlastné a tak sme sa dali dokopy. Ja osobne mám rád všetko čo spravil už v predošlých zoskupeniach, preto som sa dal nahovoriť na basu.

Pre tých, ktorí vás nepoznajú ste kapela, ktorá hrá metal. Je vaša hudba len o tvrdej muzike? To sa asi nedá celkom presne určiť. Zahráme aj slaďák, speedovku, pár songov je čistý heavy, rock n roll, progressive. Je tam veľa harmónií, preto aj na plagáty zvykneme písať len metal.

Kým alebo čím sa pri skladaní nechávate inšpirovať? Samozrejme, všetci máme napočúvané množstvo hudby. Od AC DC po ZZ Top, preto aj naše piesne sú žánrovo rôznorodé, ako som už spomínal.

Na koncertoch hráte len vlastné piesne? Na konci koncertu zvykneme zahrať aj nejakú cover verziu, ale mali sme raz koncert v Handlovej. Tam bola dosť „cover“ atmosféra, takže sme zahrali asi 10 prespievaných songov, čo sme dovtedy spolu ani v skúšobni necvičili. A vyšlo to ?

Ako často koncertujete? Snažíme sa hrať každý víkend a celkom sa nám to darí. Koncertujeme po celom Slovensku a v novembri sa prvýkrát chystáme aj za hranice, do Čiech. Vždy sa snažíme o výmenné koncerty. My zavoláme nejakú kapelu, spravíme jej promo a potom zase opačne.

Jedným z vašich najväčších doterajších úspechov je demo nahrávka. Kedy ste ju nahrali? Demo sme nahrali minulé leto v skúšobni, ale trvalo rok, kým vyšlo. Teraz ho predávame za výrobnú cenu 2.50 eura na našich koncertoch. No a pred pár dňami sme dokončili nahrávky aj v štúdiu.

Ako sa vám podarilo dostať do nahrávacieho štúdia? Máme svoj profil na bandzone. V Banskej Bystrici rozbieha štúdio chlapík, ktorý nás oslovil. Na prvé songy nám spravil výrobnú cenu, tak sme tam šli dohrať to, čo na deme chýba.

Čo považujete za najväčší úspech kapely? Robili sme predskokana speváčke Tarji, ktorá koncertovala v Žiari nad Hronom. Vo Zvolene sme zase hrali pred Andre Matosom. No a v budúcnosti je naším cieľom album. Chceli by sme nahrávať v čisto analógovom štúdiu a črtá sa to veľmi sľubne.

Keďže ste poväčšine študenti je tu možnosť, že si koncertovaním aj niečo privyrobíte? Honoráre sú miliónové, takže bez *****hotela, limuzíny a bambusových osušiek by nás na koncert už asi nikto nenahovoril. Ale nie, to je len tajné prianie. Väčšinou nám vstupné pokryje cestovné náklady. Keď máme pár eur navyše, všetko ostáva v kapele.

O všetkých koncertoch kapely SUNITY sa môžete informovať na stránke bandzone, v sekcii koncerty. Rovnako ich nájdete aj na facebooku, youtube a myspace kde si môžete pozerať videá, fotografie a komentáre z odohraných akcií.

SiMa

Odkazy: http://www.myspace.com/sunitymetal www.bandzone.cz/sunity http://www.youtube.com/…/sunitymetal

Fotografie: súkromný archív kapely SUNITY

sunity
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM