Barbara Dallosová Rôzne

Súťaž Strom roka vrcholí: Veselá hruška pri Žiari bojuje o hlasy

Košatá krásavica, ktorú miestni volajú veselá hruška, sa môže stať Stromom roka 2016. Hlasy môže získavať už len pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž Strom roka vrcholí: Veselá hruška pri Žiari bojuje o hlasy
Zdroj: Ekopolis

Už len do konca septembra možno hlasovať za jedného z 12 finalistov v ankete Strom roka 2016 a zvýšiť tak jeho šance na ošetrenie. Zatiaľ vedie 300-ročný platan z Tornale, druhá v poradí je lipa zo Spišského Bystrého a tretie miesto nateraz patrí červenému buku z Hermanoviec. Ako informovala Eva Ščepková z banskobystrickej Nadácie Ekopolis, finalisti do dnešného dňa získali spolu vyše 8000 hlasov.

O titul bojuje aj lovčická hruška

Flóra nášho regiónu sa už v minulosti v tejto súťaži predviedla. V roku 2014 bol Stromom roka staručký kremnický dub, minulý rok sa o víťazstvo uchádzala lipa z Banského Studenca.

Čítajte tiež: Kremnica sa pýši ďalšou raritou: Dub z historickej záhrady sa stal stromom roka

Zástupcu máme v súťaži aj tento rok. Je ním hruška planá pri obci Lovčica-Trubín. Túto deväť metov vysokú a 120 rokov starú dámu poznajú Žiarčania veľmi dobre, jej siluetu totiž vidieť už od cesty. Koruna hrušky pri troche fantázie pripomína klobúk a jeden výrazný konár pierko. Hrušku s pierkom za klobúkom preto miestni poznajú aj ako veselú hrušku. Pohľad na ňu vraj vždy zlepší náladu.

Zdroj: Ekopolis

Ako hlasovať

Hlasovať za svoj strom môže každý prostredníctvom SMS správy na č. 7773, v tvare: STROM medzera číslo stromu od 1–12 medzera kontaktné údaje, hlasovacieho lístka, poštou, priamo na stránke www.ekopolis.sk alebo na Facebooku. Fotografie a príbehy stromov-finalistov sú uverejnené na webe Nadácie Ekopolis.

V októbri súťaž vyhodnotia. Strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2016 a postúpi do medzinárodnej ankety Európsky strom roka. Súčasne dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť) a finančný príspevok na ošetrenie 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, takisto získajú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM