Martin Károly Kultúra

SV.ANTON: Tento rok bol pre kaštieľ a múzeum rokom okrúhlych výročí

Svätý Anton 18. novembra - Rokom jubileí a okrúhlych výročí bol rok 2010 pre Múzeum vo Sv. Antone. Zbierkotvorná inštitúcia, ktorá sídli v barokovo-klasicistickom kaštieli z roku 1750 je subjektom, ktorý sa v súčasnosti zameriava najmä na poľovnícke

„V roku 1990 sa naše múzeum prvýkrát predstavilo ucelenou expozíciou na Celoštátnej výstave s medzinárodnou účasťou Poľovníctvo a príroda v Nitre. Odvtedy sa zintenzívnila spolupráca so Slovenským poľovníckym zväzom,“ uviedol pre TASR riaditeľ múzea Marián Číž.

Od roku 1991 realizuje múzeum v spolupráci so SPZ celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni Sv. Huberta. V roku 2010 sa uskutočnil jubilejný – 20. ročník. Súčasťou programu slávností bola i oslava 90. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku.

„Rok 2010 je pre slovenské poľovníctvo významný nielen tým, že si pripomíname 90. výročie vzniku prvej celoslovenskej poľovníckej organizácie – Loveckého ochranného spolku pre Slovensko, no taktiež vznikom jednotnej poľovníckej organizácie – Slovenskej poľovníckej komory,“ uviedol ďalej riaditeľ. Jej ustanovujúci snem sa uskutočnil začiatkom tohto roku v Nitre.

Múzeum si tento rok pripomína aj 260. výročie od najvýznamnejšej prestavby budovy svätoantonského kaštieľa. V roku 1750 bola dokončená prestavba dvojkrídlovej budovy do dnešnej štvorcovej podoby Andrejom Kohárym.

Práve pred 100 rokmi sa konala vo Viedni aj prvá svetová poľovnícka výstava, na ktorej sa trofeje zo Slovenska predstavili v rámci Uhorska, šľachtických sídiel, no taktiež prostredníctvom lesníckych škôl v Banskej Štiavnici a Liptovskom Hrádku. Posledný majiteľ svätoantonského kaštieľa Filip Coburg sa predstavil na výstave samostatnou expozíciou a posledný užívateľ kaštieľa bulharský cár Ferdinand Coburg viackrát navštívil výstavu ako jeden z jej najvýznamnejších hos­tí.

Okrúhle, 60. výročie svojho vzniku si tento rok pripomína aj zoopreparatórium v Žiari nad Hronom. Múzeum vo Sv. Antone vlastní väčšinu zoopreparátov, vytvorených práve tam.

A na záver, pred 40 rokmi vytvorili Tibor Andrašovan a Pavol Poruban slovenské poľovnícke signály pre lesnice. Odvtedy je desať signálov súčasťou poľovačiek a všetkých významných poľovníckych podujatí. Na 20. ročníku Dní Sv. Huberta už 15 krát zaznela hymnická pieseň o Sv. Hubertovi od Tibora Andrašovana. V roku 1996 ju na nádvorí kaštieľa uviedol operný spevák Peter Dvorský za klavírneho sprievodu Ondreja Lenárda. Taktiež v roku 2010 zaznela na Dňoch Sv. Huberta už 5. krát Svätohubertovská fanfára, ktorú zložil Pavol Šiansky.

jop

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM