Martin Károly Kultúra

SV. ANTON: V múzeu otvoria výstavu o bulharských chrámoch a kláštoroch

Svätý Anton 27. júla - Časť bohatého fotografického a dokumentačného materiálu o stredovekých a neskorostredovekých chrámoch a kláštoroch, nachádzajúcich sa na území Bulharska a Macedónska, predstavuje výstava s názvom Zachovalá posvätnosť, ktorú dne

Materiál, ktorý uvidia návštevníci výstavy, zozbierali pracovníci Centra pre slovansko-byzantské výskumy profesora Ivana Dujčeva pri Sofijskej univerzite sv. Klementa Ochridského.

Pozornosť sústredili najmä na nástenné maľby kresťanských chrámov z obdobia 14. – 17. storočia, kde sa prelínajú tradičné ikonografické modely s inovačnými prístupmi. Začiatok tohto obdobia bol ovplyvnený obrovskými zmenami na politickej mape Balkánu, v dôsledku prenikania Osmanskej ríše na polostrov a formovania jej vzťahov s porobenými kresťanskými národmi.

Štrnáste storočia bolo obdobím, keď sa kresťanské chrámy tešili veľkej štedrosti vládcov balkánskych štátov. Vďaka finančnej podpore tak vznikli jedny z najlepších ukážok pravoslávnej monumentálnej maľby. V nasledujúcich storočiach sa stavbe a maľovaniu chrámov a kláštorných komplexov venovalo hlavne miestne kresťanské obyvateľstvo.

Majstri nástennej maľby čerpali jednak z modelov zo 14. storočia, jednak z nových tendencií v talianskom a krétskom umení Východu, ktoré sa potom rozšírilo na celý Balkán.

Výstava ukazuje bohatstvo pravoslávneho chrámu na Balkáne, ktorý pretrval zmeny čias a stal sa neoddeliteľnou súčasťou európskeho kultúrneho dedičstva.

Výstava sa koná v spolupráci s Veľvyslanectvom Bulharskej republiky v SR, Bulharským kultúrnym inštitútom v Bratislave a Národnou radou SR. Je zároveň súčasťou série výstav pri príležitosti regionálnej časti festivalu Capalest.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM