Martin Károly Rôzne

Svetový pamiatkový fond prispel druhý raz na obnovu Kalvárie

Banská Štiavnica 8. augusta - Svetový pamiatkový fond - World Monuments Fund (WMF) z New Yorku, ktorý pred niekoľkými rokmi ako prvý podporil obnovu Banskoštiavnickej kalvárie, opäť prispeje na jej revitalizáciu.

Kalvársky fond (KF), ktorý realizuje obnovu Kalvárie, podpísal v uplynulých dňoch s WMF zmluvu o financovaní reštaurovania fresiek v centrálnej a najväčšej kaplnke – Posledná večera.

Ako TASR informovala podpredsedníčka KF Katarína Vošková, na reštaurovanie bohatej freskovej výzdoby interiéru kaplnky Dolného kostola prispel WMF sumou približne 133.000 eur. „Náklady na súvisiace opravy kupoly, vežičky a strechy nad kupolou, vrátane reštaurovania fresiek, sa odhadujú spolu na približne 287.000 eur,“ pripomenula.

Ako ďalej uviedla, členov KF povzbudzuje pokračujúca spolupráca s WMF. „Návštevníci mesta aj jeho obyvatelia sa aj vďaka nej môžu tešiť na kompletne obnovený Dolný kostol azda už koncom budúceho roka,“ dodala.

V júni 2007 bola Banskoštiavnická kalvária zaradená WMF na zoznam 100 najohroze­nejších pamiatok sveta. Americká nadácia zostavuje takýto zoznam každé dva roky.

Následne, začiatkom roka 2008, po vyše päťdesiatich rokoch prerušenia činnosti komunistickým režimom, obnovilo svoju aktivitu združenie na záchranu a revitalizáciu Kalvárie – Kalvársky fond. KF fungoval v B. Štiavnici od roku 1751, kedy bola postavená Kalvária.
Barokový komplex troch kostolov a sedemnástich kaplniek na vrchu Scharffenberg nad B. Štiavnicou dlhoročne chátral v dôsledku zanedbanej údržby a vandalov. Po zaradení Kalvárie na zoznam WMF, podporilo jej revitalizáciu aj niekoľko sponzorov – najmä Nadácia VÚB, Ministerstvo kultúry SR a naposledy aj spoločnosť Stredoslovenská energetika, a.s.

Vďaka podpore WMF sa už zreštaurovali barokové fresky v interiéri dvoch bočných kaplniek Dolného kostola. Prvú pomoc opadávajúcim freskám poskytol WMF prostredníctvom svojho donora Robert W. Wilson Challange to Conserve Our Heritage už v roku 2008.

Po vyhodnotení projektu záchrany barokových fresiek v kaplnkách Božského srdca a Bolestného srdca Panny Márie a po osobnej návšteve technického riaditeľa WMF Marka Webera KF vypracoval ďalší projekt na záchranu fresiek – tentoraz v centrálnej najväčšej kaplnke Dolného kostola – Posledná večera.

Podľa Voškovej na zoznam WMF medzičasom pribudlo ďalších 200 najohroze­nejších pamiatok z celého sveta.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM