Správy Samospráva

Symbol Žiaru na predaj: Historický kaštieľ sa objavil v inzeráte

Jedna z dominánt Žiaru nad Hronom je na predaj. Čo na to žiarska radnica?

Ilustračný obrázok k článku Symbol Žiaru na predaj: Historický kaštieľ sa objavil v inzeráte
Zdroj: Dnes24.sk

Historická dominanta Žiaru nad Hronom, renesančno-barokový kaštieľ pri Parku Štefana Moysesa, je aktuálne na predaj. Primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal v tejto súvislosti pre TASR uviedol, že mesto vyvolá rokovanie s majiteľom pamiatky, no zároveň priznal, že zatiaľ nemá predstavu, z čoho by mesto prípadnú kúpu nehnuteľnosti financovalo.

Kaštieľ predávajú cez inzerát

Kaštieľ zo 17. storočia sa nachádza na pozemku s plochou 6141 m2 a pozostáva z dvoch samostatných objektov a parku. ,,Hlavná budova sa rozprestiera na ploche 2620 m2, vedľa sa nachádza park s plochou 1202 m2, vedľajšia budova sa nachádza na ploche 420 m2, ostatné plochy sú zastavané plochy a nádvoria," uvádza sa v inzeráte.

Martin Sekera zo spoločnosti Males, ktorá kaštieľ aktuálne vlastní, nechcel o dôvodoch predaja a o predajnej cene nehnuteľnosti hovoriť. V kaštieli však bola podľa jeho slov zrekonštruovaná strecha, komíny a stropy v niektorých miestnostiach.

Čo na to radnica?

,,Kaštieľ je určitým symbolom nášho mesta a bola by škoda, keby sa dostal do rúk, ktoré tú pamiatku neposunú niekam inde. Či tam bude hotel, štátna správa alebo mestský úrad, len jednoducho nech je kaštieľ zachovaný," povedal v tejto súvislosti Antal.

Ako ďalej podotkol primátor, na tému kúpy kaštieľa už jedenkrát s jeho majiteľom hovoril. ,,Neviem, akú má aktuálne predstavu o cene, myslím, že kupcov nebude veľa. Určite majiteľa oslovím, ale bojím sa, že naše cenové predstavy sú ďaleko od seba," dodal primátor. Zároveň uviedol, že momentálne nevie povedať, z čoho by mesto prípadnú kúpu a rekonštrukciu mohlo realizovať.

Kaštieľ s príbehom

Žiarsky kaštieľ dal okolo roku 1631 postaviť arcibiskup Peter Pázmáň. Ako sa uvádza na internetovej stránke mesta, v rokoch 1782 – 1794 bol reštaurovaný a v rokoch 1850 – 1869 nadstavovaný. Kaštieľ dlho slúžil ako letné sídlo banskobystrických biskupov. Od roku 1851 tam pôsobil a v roku 1869 i zomrel Dr. Štefan Moyses. Na jeho počesť bola v roku 1987 v kaštieli zriadená pamätná izba a na čelnej fasáde umiestnená pamätná tabuľa venovaná pamiatke Dr. Štefana Moysesa.

V kaštieli bola kedysi i kaplnka, knižnica, archív a cenné obrazy. Striedaním užívateľov od roku 1918 sa väčšina cenností postupne zničila. V kaštieli sa realizovali po roku 1950 účelové interiérové úpravy. Donedávna kaštieľ využívala Súkromná obchodná akadémia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM