Barbara Dallosová Rôzne Správy

Tajomstvá žiarskeho parku: 5 vecí, ktoré ste o ňom zrejme netušili

Žiarsky park písal už mnoho viac i menej známych príbehov. Poznáte tieto pikošky?

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvá žiarskeho parku: 5 vecí, ktoré ste o ňom zrejme netušili
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem toho, že je Park Štefana Moysesa národnou kultúrnou pamiatkou, pre každého Žiarčana je aj akousi osobnou pýchou. Historický park sa dnes teší obľube pre atrakcie, mini zoo, kultúrne podujatia, kúpalisko, či možnosti športovania. My sme sa ale pozreli na príbehy nášho parku z čias dávno predtým, než bol mekkou bežcou či dejiskom City festu.

Slivovica od Štefana Moysesa

Mestský sad rozprestierajúci sa na ploche viac než jedného hektára je v parku relatívne novým. Vysadené sú v ňom pôvodné slovenské odrody ako jablone, hrušky, slivky či čerešne. Predstavou radnice je, že v budúcnosti môžu byť úrodou zásobované školy a škôlky. Výsadba je ale zároveň symbolickou spomienkou. Sad býval súčasťou parku aj za čias Štefana Moysesa a hovorí sa, že biskup Moyses si z jeho plodov sám pálil slivovicu a jablkovicu.

Fontán bolo viac

V časti parku pod kaštieľom stojí Žiarčanom dobre známa fontána. Málokto už ale vie, že jej súčasná podoba mala hneď dve predchodkyne. Prvá fontána, ešte v 19. storočí, mala tvar kamenného chlapčeka. Ďalšia verzia fontány už mala tvar a veľkosť tej súčasnej, zdobila ju ale socha chlapca a dievčaťa, ktorí držali na rukách labuť. Zjednodušená fotnána, ako ju poznáme dnes, je teda už treťou.

Po kostolíku ani stopy

Keď bol park sídlom biskupov, iná bola i jeho podoba. Jeho súčasťou mal byť v minulosti i malý kostolík, po ktorom však dnes niet už ani stopy. V parku sa nachádzalo tiež niekoľko záhradných domčekov. Jeden z nich, ktorý Žiarčania ľudovo, no nesprávne, nazývajú kaplnkou, tu stále stojí. Mesto ho v uplynulej dobe zrekonštruovalo a slúži ako miesto pre komorné podujatia a vysunuté pracovisko Informačného centra pre návštevníkov.

Ruiny mlyna zničili plamene

Ďalším čriepkom minulosti parku je mlyn, ktorý vstál pri vstupe od dnešnej ulice SNP. Posledná podoba stojaceho mlyna pochádzala z 18. storočia, bol ale postavený na základoch ešte staršieho mlyna, ktorý vyrástol v 13. storočí. Jeho ruiny boli vidteľné ešte pred pár desiatkami rokov. V deväťdesiatych rokoch ich však úplne zničil požiar a zvyšky stavby boli sanované.

Čo pripomína park zvrchu?

Pri prechádzke alejami žiarskeho parku to možno návštevníkovi ani nenapadne, no z vtáčej perspektívy má park pôdorys kríža. Symboliku je zrejmá. Okrem toho, že park býval v minulosti súčasťou biskupského kaštieľa, ktorý bol pôvodne letným sídlom biskupov, naše mesto sa do roku 1955 volalo Svätý Kríž.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM