Barbara Dallosová Kultúra

Tak to už áno: Medzinárodná hudobná cena patrí žiarskym muzikantom!

Hudobná cena, ktorá sa tím najlepším rozdáva už polstoročie, tento rok putuje na Slovensko. A rovno do Žiaru nad Hronom.

Ilustračný obrázok k článku Tak to už áno: Medzinárodná hudobná cena patrí žiarskym muzikantom!
Zdroj: TASR

Medzinárodná súťaž Interpretačná Porta vstúpila tento rok do svojho jubilejného 50. ročníka. Konala v rámci legendárneho festivalu Porta v Ústí nad Labem počas prvého júnového víkendu.

Výhra žiarskej kapely

Do finále súťaže vybrali organizátori podujatia iba osem skupín z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Nemecka a Slovenska. Medzi nimi i žiarske zoskupenie Janko Kulich & Kolegium. Medzi Žiarčanmi pesničkári rezonujú aj songami s nadhľadom reagujúcimi na konkrétne lokálne témy či originálnymi videoklipmi. Muzikanti spätí s naším mestom sa stali v zahraničnej konkurencii absolútnymi víťazmi.

Čítajte tiež: Žiarski hudobníci s dávkou čierneho humoru: Nakrúcanie na cintoríne, smrť Kulicha a najkrajšia zubatá :)

Janko Kulich & Kolegium súťažili v rámci hlavného festivalového programu s tromi skladbami. O konečnom víťazovi rozhodla odborná porota zložená z muzikantov a organizátorov. Pri hodnotení sa bral do úvahy pódiový prejav, ale aj interpretačné, muzikantské či spevácke danosti.

Cena pre Slovensko

„Získať Portu je veľká vec,“ reagoval na úspech líder Janko Kulich, podľa ktorého je Porta legendou: „Veľmi sa tešíme z ceny. Výhra chutí o to lepšie, že išlo o medzinárodnú súťaž a že sme cenu získali pre Slovensko.“

Vystúpenie na Porte nebolo pre kapelu premiérovým. O cenu sa snažili aj minulý rok, kedy získali druhé miesto v autorskej súťaži. ,,Na Portu sme sa vrátili po roku v životnej forme. Pravidelné skúšky, práca s aranžmánmi piesní, zmena i doplnenie nových nástrojov v skupine z nás urobili divácky atraktívnu formáciu s piesňami, ktoré dokážu ľudí zaujať humorom, pravdou aj človečinou,“ hodnotí ďalej Kulich.

Pečie sa štvrtý album

Na medzinárodnú hudobnú súťaž si slovenskí hudobníci odskočili z česko-slovenského turné Sľúbili sme si lásku ČSFolkRock túr. V rámci turné absolvujú viac ako 30 veľkých letných festivaloch a mestských podujatiach v Čechách aj na Slovensku, chýbať nebudú napríklad ani na tradičnom žiarskom jarmoku.

Čítajte aj: Kompletný zoznam účinkujúcich City festu 2016: Prekvapením je Celeste Buckingham

Po absolvovaní turné plánuje skupina nahrať nové piesne na svoj už štvrtý radový album. „Plánujeme ho vydať ako vinyl ešte v decembri 2016,“ avizuje na záver Janko Kulich.

Titul. foto: ilustračné

Vďaka kapele Janko Kulich & Kolegium putuje legendárna Porta do Žiaru
2
Galéria
Zdroj: Janko Kulich & Kolegium
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM