Tlačové správy

Tak to už áno: Tuby vyrobené v Žiari putujú do ďalekého vesmíru

Žiarska spoločnosť TUBAPACK vyváža až 98 percent svojej produkcie za hranice Slovenska. Najviac túb sa exportuje do Nemecka, Slovinska, Ruska, Maďarska, Rakúska či do exotických krajín. Tuba vyrobená v Žiari nad Hronom sa však dostala aj do vesmíru.

Ilustračný obrázok k článku Tak to už áno: Tuby vyrobené v Žiari putujú do ďalekého vesmíru
Zdroj: Tubapack a.s.

Spoločnosť TUBAPACK je prevažne proexportná spoločnosť. Okrem už vyššie spomínaných krajín, môžeme výrobky tejto žiarskej spoločnosti nájsť aj v Jordánsku, Gruzínsku či dokonca, od tohto roku, aj v Thajsku. V minulosti bolo exportnou krajinou aj USA, kde sa vyvážali tuby (vlasová kozmetika), Austrália (alkoholický nápoj – vodka v tube), v tomto roku pocestujú tuby už aj do Afriky, konkrétne do Tuniska. Najviac sa ich v súčasnosti distribuuje do Slovinska, Nemecka a Ruska. Produkcia TUBAPACKu dosahuje viac ako 300 miliónov túb ročne.

Žiarske tuby pre kozmonautov

Začiatkom minulého roka začala spoločnosť TUBAPACK vyrábať hliníkové tuby aj pre odberateľa z Ruska, ktorý zásobuje ruských astronautov. Do vesmíru tak putuje až 10 druhov túb zo Žiaru nad Hronom.

Plnia sa do nich potravinárske produkty, ako napríklad boršč, hríbová polievka, kuracie a zeleninové pyré, kompót, cottage cheese či pšeničná kaša. Medzi najpopulárnejšie náplne patrí bravčové na zelenine, ryžový nákyp s marhuľami a tvarohový krém.

Na staniciach metra i moskovskom letisku

Tuby sú určené nielen pre astronautov, ale i pre bežných spotrebiteľov. Dôkazom toho je predajný automat, ktorý sa nachádza na metro staniciach a tiež na letisku v Moskve. Hliníkové tuby majú v porovnaní s inými materiálmi viacero špecifických predností. Zaručujú nepriepustnosť kyslíka, vlhkosti, svetla, UV žiarenia, vodnej pary, mastných látok či dokonca mikroorganizmov. Ich významnou výhodou je dlhodobé uchovávanie potravín a preto sa používajú pre výživu astronautov.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Tubapack a.s.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM