Barbara Dallosová Kultúra

Takto vyzerá žiarske country: Hudobníci natočili sídliskový KLIP z vlečky traktora

Muzikanti na pandémiu zareagovali po svojom. Koncertmi pod oknami z vlečky traktora. Nový singel tak dostal netradičný sídliskový videoklip.

Ilustračný obrázok k článku Takto vyzerá žiarske country: Hudobníci natočili sídliskový KLIP z vlečky traktora
Zdroj: Janko Kulich & Kolegium

Folkrocková skupina Janko Kulich & Kolegium vydáva po dvoch rokoch nový letný singel. Pesnička s názvom A ty si sa tak tešila je trochu iná, než tvorba, na ktorú sme od kapely z nášho regiónu zvyknutí. Muzikanti totiž načerli do štýlu country. Singel je predzvesťou nového albumu ako aj ďalšieho hudobného smerovania a zvuku skupiny.

Koncery pod oknami

Videoklip z dielne Martina Grúbera je tiež tak trochu netradičný, o čo sa postarala pandémia. Na tú zereagovali hudobníci koncertnou šnúrou pod oknami panelákov. V rámci sídliskového turné odohrala kapela päť koncertov za jeden deň z vlečky traktora.

„Nejde o žiadny KORONA song. Pesnička vznikla ešte pred epidémiou, ale chceli sme využiť jej energiu, aby sme ľuďom vyčarili pod rúškami úsmev na tvári. Práve preto sme sa k nej rozhodli natočiť autentický videoklip z našich hraní pod oknami. Celkovo sme takto odohrali 19 koncertov, spoznali stovky ľudí, získali množstvo nových priateľov. Nechceli sme robiť koncerty z obývačky a streamovať ich fanúšikom. Nasadili sme rúška a vyrazili za ľuďmi do prvej línie, keď nás najviac potrebovali. Boli to nádherné stretnutia,“ hovorí autor piesne Janko Kulich.

Banjo vyhrali v súťaži

Pieseň „A ty si sa tak tešila“ skupina nahrávala v domovskom štúdiu Whatever Vlada Leškovského, kde skupina nahrala aj svoje ostatné 4 albumy. V piesni hosťujú muzikanti Samo Holečka na husliach a majiteľ štúdia, bubeník Vlado Leškovský na bicie a perkusie. Text piesne je ako aj pri ostatných dielach z dielne pesničkára Janka Kulicha, ktorý je aj autorom hudby. Výsledný aranž je práca celej skupiny a muzikantov Mariána Vojtka (basgitara, vokály), Matúša Holečku (banjo, mandolína, gitara) a Štefana Hlôšku (ústna harmonika). Zaujímavosťou je, že hlavným hudobným nástrojom v pesničke je banjo, na ktoré v skupine nikto nehrá.

„My sme si nikdy ani len nepredstavili, že by sme hrali country hudbu a nie to ešte mali v skupine banjo. Pred pár rokmi sme však vyhrali banjo v jednej súťaži od skupiny Lojzo a povedali sme si, že prečo nie. Náš gitarista a mandolinista Matúš Holečka si ho však vytuningoval podľa seba, zmenil ladenie a vytrhol legendárnu piatu stranu, ktorá robí banjo – banjom. Dôležité je ešte povedať, že ako správny undergroundový sólový gitarista hrá na banjo trsátkom. No a to je v country asi hriech!“ konštatuje so smiechom frontman Janko Kulich.

Zdroj: Janko Kulich & Kolegium

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM