Martin Károly Iné športy

Talent Zverko opäť prvý na medzinárodných pretekoch!

Víťazstvom na 25.ročníku Medzinárodných cyklistických etapových pretekoch kadetov Mliečny pretek 2012 v českých Lounoch, zaknihoval žiarsky cyklista, kadet, David Zverko ďalší cenný úspech na medzinárodnej scéne pre žiarsku a slovenskú cyklistik

Od úvodnej etapy sa obliekol do žltého dresu, ktorý s prehľadom doviezol až do cieľa. Obhájil, tak prvenstvo z minulého roka.

V dňoch 6.-8.7.2012 bol v českých Lounoch odštartovaný už 25.ročník Medzinárodných cyklistických pretekov kadetov „ Mléčny závod“. Etapový pretek pozostával zo štyroch etáp a meral 172km. Na štarte sa prezentovalo 18 družstiev z ôsmych krajín, spolu 108 pretekárov .

V šesťčlennom výbere Slovenska vedeného trénermi Františkom Sitorom a Tiborom Velitsom štartovala aj trojica žiarskych cyklistov a to David Zverko, Juraj Bellan a Kristián Zimány. Prvá etapa sa išla za extrémnej teploty, merala 60km a jazdila sa na členitom okruhu dlhom 10km, ktorý cyklisti absolvovali šesťkrát. V piatom okruhu po vrchárskej prémii unikla z peletónu dvojica David Zveko a Belgičan Peeters .

V záverečnom šiestom okruhu sa k dvojici uprchlíkov dotiahla dvojica Holanďan Eenkhoorn a Čech Toman. Štvorica si vytvorili pred hlavným peletónom zhruba minútový náskok, ktorý si udržala až do cieľa, kde sa rozhodovalo v záverečnom špurte. V ňom mal najviac síl David Zverko z výberu Slovenska a zaslúžene sa obliekol do žltého dresu lídra pretekov. Druhé miesto obsadil Belgičan Peeters a tretie Holanďan Eenkhoorn . Juraj Bellan a Kristián Zimány prišli do cieľa v hlavnom peletóne a boli klasifikovaný na 22 a 41 mieste.

Druhá etapa sa išla ako časovka jednotlivcov na 13 km. Víťazom „etapy pravdy“ sa stal časom 17:31,378 český pretekár Vojtech Toman. David Zverko obsadil časom 17:33,045 druhé miesto a udržal si žlté tričko vedúceho pretekára priebežného poradia. Zároveň sa stal držiteľom aj bieleho dresu určeného pre vedúceho pretekára bodovacej súťaže.

Juraj Bellan obsadil v časovke 27.miesto a Kristián Zimány 59.miesto. Tretia etapa, kritérium na 22km sa išla za intenzívneho dažďa a v réžii Belgičanov. Rýchli a technicky náročný 1,1km dlhý okruh absolvovali cyklisti 22× a jeho víťazom sa stal Belgičan Wouters pred spolujazdcami Peetersom a Van den Berghom.

[blockquote]David Zverko obsadil siedme miesto a udržal si žltý dres aj do poslednej etapy. Ostatní naši cyklisti prišli v hlavnom peletóne. Štvrtá etapa „ kráľovská“ merala 69km a viedla kopcovitým 13,8km dlhým okruhom, ktorý cyklisti absolvovali 5×. Ako sa dalo predpokladať súperi sa neuspokojili s umiestnením, hlavne pretekári reprezentačného výberu Belgicka. Počas etapy sa neustále pokúšali odpútať s peletónu a atak sledoval atak. V tejto etape tím výberu Slovenska odviedol pre svojho lídra vynikajúcu prácu, keď likvidoval akýkoľvek pokus o únik a dovolil súperom si vytvoriť len taký náskok, ktorý neohrozoval žltý dres. [/blockquote]

Iniciatíva Belgičanov žala úspech, ale len v podobe etapového víťazstva. Do cieľa priviedol hlavný 62 členný peletón a cieľovú pásku preťal ako prvý Enzo Wouters , druhé miesto patrilo Holanďanovi Pascalovi Eekhoornovi. David Zverko prišiel do cieľa na ôsmom mieste a zaslúžene sa stal celkovým víťazom jubilejného 25.ročníka Medzinárodných etapových pretekov „ Mléčny závod“ 2012 v Lounoch.

Druhá priečka v celkovej klasifikácii patrila Vojtěchovi Tomanovi z Mapei Cyklo Kaňkovský a tretia Holanďanovi Pascalovi Eekhoornovi. Juraj Bellan obsadil v silnej konkurencii pekné 15 miesto a Kristián Zimány 41. V celkovom hodnotení družstiev obsadili kadeti výberu Slovenska vynikajúce druhé miesto za výberom Belgicka.

František Sitora [color=#cc0000] Súvisiace články[/color] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.122550_Da­vid-Zverko---slovensky-talent-roka]David Zverko – slovenský talent roka[/link] [link=Šampionát v Púchove, Zverko medzi elitou]Šampionát v Púchove, Zverko medzi elitou[/link]

Zverko mlecny zavod
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM