Katarína Reiterová Rôzne

Talentovaní vo všetkých oblastiach. Títo žiarski gymnazisti patria k najúspešnejším

Žiarski gymnazisti sú úspešní nielen pri prijatí na vysoké školy, ale aj v rôznych súťažiach a olympiádach. Len v tomto roku zvíťazili v niekoľkých z nich. Pozrite si mená najúspešnejších gymnazistov.

To že žiarske gymnázium patrí k najlepším školám v našom regióne dokazuje aj umiestnenie na druhom mieste v rebríčku INEKO. Úspešnosť školy však nespočíva len v dosahovaní dobrých výsledkov vo vyučovacom procese, ale aj v mimoškolských aktivitách či účasti a úspešnosti na rôznych súťažiach či olympiádach. A práve tiež v tomto smere zaznamenávajú študenti Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari jeden úspech za druhým.

Za prvých pár mesiacov v roku už niekoľko výhier

Prvé najvýznamnejšie úspechy dosiahli gymnazisti už vo februári. V utorok 5. februára tohto roku sa v CVČ v Banskej Bystrici zúčastnili štyri gymnazistky 23. ročníka krajského kola olympiády v španielskom jazyku a dosiahli pekné umiestnenie.

„V kategórii B obsadila 3. miesto Lenka Jánošová z III. C a 4. miesto Alžbeta Neuschlová. V kategórii C bodovala na 2. mieste Alexandra Bieliková zo IV. C a Romana Mokáňová z rovnakej triedy na 3. mieste. Žiačky sa španielsky jazyk začali učiť v I. ročníku štúdia na gymnáziu. Tento rok ich na olympiádu pripravovala pedagogička Vanessa Cámara Arquero,“ hodnotí riaditeľka žiarskeho gymnázia Dana Paálová.

O pár dní neskôr 1. miesto

Už o niekoľko dní neskôr, a to presne 8. februára, sa uskutočnilo krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka. V priestoroch SPŠD vo Zvolene sa ho zúčastnila Alžbeta Neuschlová, ktorá aj tento rok obhájila 1. miesto. Tejto súťaže sa zúčastnila už štvrtý krát, tentokrát však už v kategórii A. „Jej výsledky sú naozaj pozoruhodné, nikdy sa zatiaľ neumiestnila horšie než na 1. či 2. mieste. Jej prípravu mala v rukách pedagogička Lucia Bendíková,“ dodáva riaditeľka a hovorí, že 24. a 25. apríla sa v Bratislave uskutoční celoslovenské kolo OSJL, na ktorom bude Alžbetka opäť reprezentovať žiarske gymnázium. „Veríme, že aj v tomto náročnom kole získa výborné umiestnenie a dokáže, že aj slovenčina nás môže baviť.“

Ani ruština a francúzština nie je gymnazistom cudzia

Krajské kolo olympiády v ruskom jazyku sa konalo 19. marca a študenti súťažili v kategóriách A2 – Gabika Cígerová a B1– Erika Karulová a Martin Žurav. V súťaži sa študentom opäť mimoriadne darilo. Gabika Cígerová získala 85 bodov a ako víťazka krajského kola postupuje do celoštátneho kola olympiády. Martin Žurav získal 95 bodov a rovnako postupuje do celoštátneho kola. Erika Karulová sa umiestnila na 2. mieste v kategórii B1. Študentov pripravovala pedagogička Zuzana Kohútová, jazykové konzultácie a prípravu viedla prof. Veselá.

Rovnako 19. marca sa v CVČ JUNIOR v Banskej Bystrici uskutočnil aj 23. ročník krajského kola olympiády vo francúzskom jazyku. Žiarske gymnázium tu reprezentovali dve žiačky – Caroline Turazová z tercie v kategórii 1B a Timea Debnárová z kvinty v kategórii 2A. Obe súťažiace obsadili vo svojich kategóriách 3. miesta s počtom bodov 51,3 a 45,8 z možných 80 bodov. Súťažiace sú žiačkami pedagogičky Stanislavy Považanovej a francúzsky jazyk sa učia na gymnáziu od primy.

A opäť prví

V utorok 5. februára tohto roku sa v Bratislave konala súťaž Deň bezpečného internetu. Tento rok sa jej zúčastnili študenti I. B triedy – Erik Oslanec, Šimon Sebechlebský, Veronika Slašťanová a Erik Škopec. Podarilo sa im úspešne poraziť všetky súťažiace tímy a v tomto celoslovenskom kole súťaže získali krásne 1. miesto.

Robotický krúžok na 2. mieste

Ešte sa krátko vráťme do minulého roka, kedy sa, 23. novembra, konalo v Žiari krajské kolo medzinárodnej robotickej súťaže FLL – čiže turnaj FIRST LEGO League 2012. Tento rok sa súťaž konala už po piaty raz, a to na piatich rôznych miestach na Slovensku: v Žiline, v Žiari nad Hronom, v Košiciach, v Banskej Bystrici a v Bratislave.

Keďže aj na žiarskom gymnáziu funguje robotický krúžok, tejto súťaže sa zúčastnili študenti: Kučera, Droba, Čamaj – prima, L. Hrmo, Sedláček – sekunda, Ševčíková, Kováčová, Cígerová – kvinta. „Tím sa umiestnil na 2. mieste v kategórii Výskumný projekt a celkovo sa študenti umiestnili na peknom na 4. mieste. Vedie ich pedagóg Slavomír Jančík,“ doplnila ďalej riaditeľka Paálová a na záver dodala, že pre študentov i pedagógov žiarskeho gymnázia predstavujú tieto umiestnenia ocenenie neúnavnej práce a tvorivej činnosti. „Veríme, študenti získali v súťažiach cenné skúsenosti, ktoré využijú aj pri svojom ďalšom vysokoškolskom štúdiu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM