Martin Károly Rôzne

Ťažba zlata kyanidom by mala byť minulosťou

Európska únia sa vážne zamýšľa nad úplným zákazom ťažby kyanidovou metódou. Na túto tému rokoval nedávno aj Európsky parlament.

Práve v návrhu tohto parlamentu sa uvádza, že Európska komisia by do konca roka** 2011** mala iniciovať úplný zákaz používania kyanidovej metódy pri ťažbe v Európskej únii. Kyanidová metóda už v minulosti spôsobila niekoľko ekologických katastrof a značne poškodila životné prostredie.

Takýto zákaz nie je novinkou aj v niektorých štátoch Európy a v roku 2007 ho chcela v parlamente presadiť aj poslankyňa Zdenka Kramplová, avšak v tom čase nebola politická vôľa. Vďaka jej novely a pozmeňovaciemu návrhu sa však podarilo do banského zákona zakomponovať zmenu, že v prípade povoľovania ťažby zlata kyanidovou metódou musia dať súhlas s ťažbou dotknuté obce a príslušný VÚC. Kramplová tak vtedy konala na základe oslovenia občanov Kremnice, ktorých by sa povrchová ťažba zlata bezprostredne dotkla. Jej poslanecká iniciatíva vyvolané na základe návštevy v regióne bola opodstatnená, čo dnes dokazuje aj zámer samotnej Európskej únii.

Zdroj: AZEN Foto: TASR

Upozornenie: Táto správa obsahuje politickú inzerrciu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM