Martin Károly Rôzne

Ťažko skúšanej Saške (4) vybehali 3 360 eur!

Wágnerovci sa rozhodli pre nákladnú operáciu v USA, ktorá ich dcére Saške, zachránila život. Ocitli sa ale v kolotoči dlhov. Mladý bežec Martin Kapšo zorganizoval charitatívny beh na Skalke pri Kremnici. Ľudia zareagovali nad očakávania. Behu sa zúča

Skalka pri Kremnici bola v sobotu, 12. mája dejiskom charitatívnych pretekov v horskom atletickom krose pod názvom Zabehni Saške zdravie. Podujatie zorganizoval Mestský klub lyžiarov Kremnica na lyžiarskych bežeckých tratiach a hlavným iniciátorom ich zrodu bol Kremničan Martin Kapšo. [size=14] [color=#cc0000]­Ušľachtilá myšlienka nadchla davy[/color][/size] Organizátori sa finančne a morálne snažili pomôcť trojročnej Kremničanke Alexandre Wágnerovej, ktorá podstúpila v r. 2010 onkologickú operáciu v USA a v súčasnosti sa doliečuje a pravidelne sa podrobuje lekárskym kontrolám na americkej klinike.

Bežali sa dve trate, tzv. hobby na 5 km a profi na 10 km, na štart sa postavili bežci od žiackeho veku až po veteránov. V cieli bolo klasifikovaných 89 pretekárov a pretekárok. [size=14] [color=#cc0000]Na trati nechýbali ani slovenskí olympionici[/co­lor][/size] Absolútne najrýchlejším mužom na 5-km trati bol bývalý slovenský reprezentant v behu na lyžiach, dvojnásobný olympionik (2006, 2010) a štvornásobný účastník MS Michal Malák (KHŠ Tatranské Matliare), v súčasnosti podpredseda, športový riaditeľ Bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie a člen predsedníctva SLA.

Na dvojnásobnej trati triumfoval absolútne slovenský reprezentant v letnom biatlone Radovan Cienik (KBL Martin) pred členom slovenskej reprezentácie mužov do 23 rokov v behu na lyžiach, dvojnásobným účastníkom svetového juniorského šampionátu (2010, 2011) strieborným zo šprintu mužov klasicky v uplynulej sezóne Davidom Brünnom z domáceho usporiadajúce­ho klubu.

Na 10-kilometrovú trať sa vydal aj samotný prvý muž organizačného tímu Kapšo, avšak zaťažený organizačnými povinnosťami sa necítil v bežeckej pohode a po prvom 5-kilometrovom okruhu z pretekov odstúpil. Kratšiu bežeckú trasu absolvoval aj otec Sašky Róbert Wágner.

Zaujímavými účastníkmi bola napr. kompletná bežeckolyžiarska rodina Brünnovcov z MKL Kremnica. Všetci traja sa postavili aj na stupne víťazov, Jozef ako druhý na 5 km v kat. nad 40 rokov, manželka Jana tretia na 5 km v kat. nad 40 rokov a syn David strieborný na 10 km v kat. do 40 rokov.

Ušľachtilú myšlienku svojim behom aktívne podporili aj bývalé mládežnícke slovenské reprezentantky v behu na lyžiach z MKL Kremnica, účastníčky juniorských majstrovstiev sveta a Európskeho olympijského festivalu mládeže Petra Urgelová (siedma z európskej olympiády mládeže 2009) a Zdenka Ošúsová.

Nechýbal medailista z veteránskych majstrovstiev sveta v behu na lyžiach 2010 domáci Milan Chromý, držiteľka najlepšieho ženského maratónskeho času regiónu okresov Žiar nad Hr., Žarnovica, Banská Štiavnica Marcela Kocholová z AK MŠK Žiar, či jeden z najlepších ultramaratóncov regiónu Ivan Benča z Horných Hámrov (týždeň pred podujatím na Skalke zabehol v šesťhhodinovke v Nitre 69,909 km).

[blockquote]Okrem behu pripravili organizátori aj sprievodný program, možnosť zajazdiť si na koňoch, na kolieskových lyžiach, kolobežkách, či zacvičiť si zumbu. Po skončení vydarenej akcie odovzdali organizátori finančný výťažok z benefičného podujatia 3360 eur rodičom ťažko skúšanej Sašky. Peniaze pochádzali zo štartovného pretekárov, tomboly, príspevkov sponzorov a dobrovoľných darov účastníkov a divákov. [/blockquote]

Kompletná výsledková listina: http://www.behfoto.wz.cz/…_saska_v.pdf Text a foto: Jozef Mecele

[color=#cc0000]­Súvisiaci článok [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.132668_Kru­ty-boj-Sasky-%284%29-s-rakovinou–Rodina-v-kolotoci-dlhov-:%28]Krutý boj Sašky (4) s rakovinou. Rodina v kolotoči dlhov :([/link]

beh saska
34
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM