Samospráva

Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Pod Vŕšky prioritne riešiť!

Žiarčania určite pozitívne vnímajú viacero úprav na území mesta. Pribúda zeleň, upravujú sa niektoré medzibloky. V časti mesta Pod Vŕšky sa ale obyvatelia sťažujú na viacero problémov. Pozrite, čo na to hovorí radnica.

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto treba na sídlisku Pod Vŕšky prioritne riešiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci pred pár rokmi pribudlo oplotené detské ihrisko Terezka, plochy medzi obytnými domami, kedysi slúžiace deťom zostávajú v pôvodnom stave. Obyvateľom sídliska Pod Vŕšky to prekáža,, Dnes sa už ľudia boja pustiť deti len tak von, nech z toho radšej urobia malé parky, nech osadia nové lavičky a viac zelene, takto to len chátra,“ myslí si Erika Bohošová (43).

Málo zelene, veľa krčiem, staré hojdačky!

Podobný názor má aj mladý Žiarčan Libor Pacalaj (26) : ,,Zelene nikdy nie je dosť, hlavne nech tam nepostavia ďalšie krčmy."

Podľa primátora mesta, Petra Antala, sa mesto snaží dopĺňať a obnovovať zeleň priebežne na celom území mesta. “Stromy a kríky pribudnú do parku, do medziblokových priestorov, ale aj do areálu materských škôl. Nahradíme zeleň, ktorá bola z rôznych dôvodov nevyhnutne odstránená. Vysadených bude do 300 stromov a kríkov,„ informuje práve dnes na svojom facebooku. "Určite neobídeme ani toto sídlisko,“ dopĺňa pre Žiar24.

Na sídlisku sú aj staré preliezačky a hojdačky. „Opýtam sa predsedov spoločenstiev, či ich chcú demontovať, alebo opraviť a natrieť. Tento postup sme aplikovali v minulom roku vo viacerých mestských častiach a mnohé preliezačky sú teraz v celkom dobrom stave,“ odpovedá primátor na ďalšiu požiadavku ľudí.

Otázka pohostinstiev ale podľa primátora nie je v kompetencii mesta. „Snažili sme sa regulovať aspoň otváracie hodiny pohostinstiev a barov na území mesta, VZN-ko nám ale zrušil prokurátor,“ vysvetľuje ďalej Antal.

Cirkus na lúke áno, parkovacie miesta nie?

Pod Vŕšky však majú aj niečo čo nie je štandardom každého sídliska. Je to niekoľko desiatok štvorcových metrov trávnatej plochy smerom na obec Lutila, ktorú využijú najmä majitelia psíkov. Niektorí obyvatelia však plochu považujú za zbytočne veľkú, a vidia v nej riešenie večného problému s parkovaním. ,,Keby sa postavili parkovacie miesta len na štvrtine lúky, pomohlo by to. Keď môže každé leto polovicu zabrať cirkus…“ ,hovorí pani Bohošová.

Spomínaná lúka nie je podľa primátora majetkovo vysporiadaná. „Ak sa nám tu podaria vysporiadať pozemky, uvažujeme tu skôr s výstavbou garáží,“ vysvetľuje ďalej Antal s tým, že tento nápad je stále len v rovine štúdie.

Podľa neho sa mesto snaží vysporiadať s nedostatkom parkovacích miest vlastným VZN-kom. Vďaka nemu si môžu obyvatelia bytového spoločenstva vystavať vyhradené parkovacie miesta sami na mestských pozemkoch. „Po novom takto neplatia nájom mestu až 15 rokov. Pred tým to bolo 10,“ ozrejmuje ďalej žiarsky primátor.

Psíčkarom zas na lúke chýba niečo iné. ,,Je tu málo špeciálnych košov na psie exkrementy“,sťa­žuje sa Lenka Malá (23). „Ak tieto koše chýbajú, doplníme ich. To je najmenej,“ reaguje primátor

Prečo tu nestojí MHD?

Keďže veľké množstvo obyvateľov sídliska, rovnako ako veľké množstvo Žiarčanov, pracuje v priemyselnom parku za mestom, zásadnou otázkou je tiež mestská hromadná doprava. ,,Nerozumiem prečo z Hviezdošky aj z Etapy chodia spoje do závodu, no od nás nie. Moji rodičia tam pracujú a na autobus musia nastupovať na zástavke viac než kilometer vzdialenej od bydliska,“dodáva Lenka Malá.

O tejto požiadavke počujem prvý krát. Len nedávno sme dohodli so SAD-kou, že autobus bude zachádzať aj na Partizánsku ulicu. Všetko je otázka rokovaní. Ak je požiadavka opodstatnená, nevidím dôvod, prečo by sme MHD nedotiahli aj sem,“ odpovedá na záver Peter Antal.

Barbara Dallosová, Martin Károly

Takto to vyzerá na Pod Vŕškoch...
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM