Barbara Dallosová Správy

Tiesňové hlásky v uliciach: Kvôli čomu si už Žiarčania privolali pomoc?

SOS stĺpy bývajú podľa náčelníka žiarskych mestských často stláčané aj deťmi alebo omylom, v niekoľkých prípadoch už ale poslúžili.

Ilustračný obrázok k článku Tiesňové hlásky v uliciach: Kvôli čomu si už Žiarčania privolali pomoc?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý rok pribudli v uliciach Žiaru nad Hronom takzvané tiesňové hlásky. Ide o stĺpy s tlačidlom, prostredníctvom ktorých si osoba v núdzi môže privolať pomoc. V meste bolo umiestnených sedem takýchto zariadení – pri hlavnej autobusovej stanici, pri planetáriu, pri Hoteli Luna, pri druhej základnej škole, pri štvrtej základnej škole, v Parku Štefana Moysesa pri takzvaných jadranoch.

Len niekoľko podnetov

Po stlačení tlačidla sa stane hneď niekoľko vecí. Rozsvieti sa maják a upozorní na krízovú situáciu, z reproduktora sa ozve dispečing Mestskej polície (MsP) a na miesto bude nasmerovaná aj najbližšia kamera. Ako na ostatnom zasadnutí žiarskeho parlamentu (26.4.) konštatoval náčelník MsP Róbert Šiška, hlásky boli zatiaľ Žiarčanmi využívané len zriedka, avšak obyvatelia si podľa jeho slov musia na systém zvyknúť.

,,Ešte v skúšobnej prevádzke zachytili tiesňové hlásky dva podnety. Hláska pri takzvaných Jadranoch zachytila prípad, kde bol napadnutý občan inými občanmi. Tiež bola nahlásaná bitka v pohostinstve na Etape. V tomto roku bol podnet zatiaľ len jeden, a to v Parku Štefana Moysesa, kde bolo prostredníctvom hlásky oznámené, že tam pobehuje bezprízorný pes. Podnet bol opodstatnený a psa hliadka následne odchytila," vymenoval Šiška podnety, pri ktorých doposiaľ tiesňové hlásky poslúžili.

Ako dodal žiarsky náčelník, hlásky bývajú často aj zbytočne zneužité, napríklad ich skúšajú stláčať deti. ,,Ja si však myslím, že keby aj zo 100 prípadov bolo 99 omyl, stále to má zmysel, ak v tom jednom prípade hláska niekomu zachráni zdravie alebo život," dodal.

Hláska pochopí aj výkrik o pomoc

Podľa Šišku je tento systém aj akousi odpoveďou na súčasnú spoločenskú situáciu. ,,Každý človek sa stará sám o seba, nechce s nikým nič mať, nič dosvedčiť, nahlásiť… Keďže v okolí každej hlásky sa nachádza minimálne jedna kamera, ak tú kameru stlačením dokážete prinútiť otočiť sa na miesto, kde sa niečo deje, a anonymne, aj to pomôže. Operátor kamier má len jedny oči a môže mu niečo uniknúť," ozrejmil na zasadnutí Šiška.

Ako sa píše v správe o MsP za rok 2017, ktorú žiarsky náčelník na zasadnutí zastupiteľstva odprezentoval, hlásky majú tiež funkciu hlasovej analýzy, ktorá umožňuje, aby sa hláska aktivovala automaticky v prípade nadmerného hluku (volania o pomoc) v jej blízkosti, pričom sa na miesto automaticky natočí aj kamera.

,,Funkcia umožňuje ľubovoľne nastaviť intenzitu hlasu, pri ktorej sa má hláska automaticky spustiť ako aj dĺžku trvania kriku v milisekundách, pri ktorej dôjde k automatickému spusteniu," píše sa v správe s tým, že napríklad pri výkriku „Hej“ sa hláska nespustí ale pri kričaní „Pomóóóc“ už áno.

Núdzové tlačidlo na tiesňovej hláske pri druhej základnej škole.
Núdzové tlačidlo na tiesňovej hláske pri druhej základnej škole. / Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM