Barbara Dallosová Od Vás

TIP od čitateľa: Zábradlie na žiarskom moste drží už len zázrakom, čo na to kompetentní? FOTO

Most ponad rieku Hron spája naše mesto s blízkym i širokým okolím. Na jeho stav nás upozornil čitateľ. Priložil aj fotografie, na ktorých sa zábradlie mosta na niektorých miestach nakláňa tak, že z toho mrazí. Zisťovali sme, kto úsek spravuje a čo sa s tým dá robiť...

Ilustračný obrázok k článku TIP od čitateľa: Zábradlie na žiarskom moste drží už len zázrakom, čo na to kompetentní? FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Nebezpečné zábradlie

Most ponad Hron lemuje jeden z východov z mesta. Oddeľuje tiež mesto od priemyselnej ulice a závodu, kam chodí denne za prácou množstvo Žiarčanov. A práve tí poznajú most dôverne. Denne po ňom prejde mnoho párov nôh či kolies bicyklov. Most pritom vyzerá, akoby to najlepšie mal už dávno za sebou.

Na to, že je most pre chodcov nebezpečný, našu redakciu upozornil pán Alojz. ,,Hovorím o tom, čo je viditeľné už na prvý pohľad a to je stav zábradlia a jeho upevnenie na teleso mosta. Zainteresovaní a zodpovední by mali zriadiť nápravu. Prečo riskujú bezpečnosť chodcov a iných užívateľov tohoto mostného telesa?" napísal nám.

Cestári o zlom stave vedia

Vlastníkom a majetkovým správcom spomínaného mostného objektu je Slovenská správa ciest – Investičná výstavba a správa ciest Banská Bystrica (SSC IVSC BB). Hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová potvrdila, že o zlom stave žiaskeho mosta spoločnosť vie.

,,Pracovníci našej organizácie pravidelne raz ročne vykonávajú podrobnú prehliadku všetkých mostných objektov v príslušnom okrese. Stavebno-technický stav mosta bol v súčasnom období vyhodnotený ako zlý. SSC má predmetný most zaradený vo výhľadovej štúdii Operačný program Integrovaná infraštruktúra na plánovacie obdobie 2014 – 2020 s názvom „Výstavba a zlepšenie bezpečnostných parametrov mostov na cestách I tried“," uviedla hovorkyňa cestárov.

Kedy chcú začať s opravou?

Hoci SSC s opravou mosta počíta, ako vysvetlila Hromcová, v tomto roku na ňu žiadne finančné prostriedky pridelené neboli. ,,Postupná degradácia bezpečnostných zariadení spôsobuje nefunkčnosť jednotlivých konštrukčných častí, preto naša organizácia pristúpila k opatreniam, ktorými bude oprava časti zábradlí aj na spomínanom moste. V rámci verejného obstarania bude uskutočnený výber na zhotoviteľa prác predbežne v mesiaci jún 2015, po ukončení výberového konania sa práce začnú realizovať," sľúbuje Hromcová.

Máte tiež námet, alebo ste v našom meste narazili niečo, na čo by stálo za to upozorniť? Svoje tipy posielajte na ziar@global24.sk

Foto: od čitateľa

Most cez Hron by si už na prvý pohľad zaslúžil opravu
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM