Barbara Dallosová Správy Samospráva

Tomčáni o zaniknutom mandáte: Mesto sa nezachovalo seriózne! Čo na to radnica?

Exposlanec hovorí o neserióznych krokoch mesta, mesto zase, že konalo v súlade zo zákonom. Prinášame stanoviská oboch strán.

Ilustračný obrázok k článku Tomčáni o zaniknutom mandáte: Mesto sa nezachovalo seriózne! Čo na to radnica?
Zdroj: Dnes24.sk

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (16.10.) zložil poslanecký sľub Miloš Slávik (nezávislý), ktorý bol podľa počtu hlasov za svoj obvod v komunálnych voľbách náhradníkom. Ako odhlasovali poslanci, poslanecký mandát tak zanikol dlhoročnému poslancovi Jozefovi Tomčánimu (Smer-SD).

Tomčáni: Od mesta to bolo neseriózne

Podľa exposlanca Tomčániho boli kroky mesta vo veci zaniknutia jeho mandátu neseriózne. Svoju neprítomnosť na rokovaniach za posledný rok odôvodňuje zdravotnými problémami.

,,Nie sú pravdivé vyjadrenia, že som sa úmyselne nezúčastňoval zasadnutí MsZ, nakoľko aj na MsÚ majú vydokladovanú moju ospravedlniteľnú neúčasť z dôvodu dlhodobej PN ako ťažký onkologický pacient po 14-mesačnej chemoterapii a dvoch vážnych operáciách. Čiže ako práceneschopný som sa zasadnutí MsZ nemohol zúčastňovať. A o zániku môjho poslaneckého mandátu so mnou nikto nehovoril, nikto ma na takúto možnosť neupozornil, a o tom, že sa tak stalo, som sa dozvedel na FB a následne z telefonátov mojich voličov, ktorí mi po voľbách dali svoj hlas," hovorí bývalý poslanec dodáva, že takéto jednanie zo strany primátora a poslancov MsZ považuje za neseriózne a z ľudského hľadiska poľutovaniahodné.

Podľa mesta mandát zanikol zo zákona

Ako vo svojej reakcii uvádza mesto Žiar nad Hronom, Jozefovi Tomčánimu mandát poslanca MsZ zanikol podľa ust. § 25 ods. 2 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, ktorý hovorí, že mandát poslanca zaniká, ak sa počas jedného roka nezúčastní ani raz na zasadnutiach obecného zastupiteľstva.

,,Jozef Tomčáni sa naposledy zúčastnil zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom 29. 9. 2016. V zmysle vyššie citovaného zákonného ustanovenia poslanecký mandát J. Tomčániho zanikol uplynutím 1 roka od jeho poslednej účasti na zasadnutí mestského zastupiteľstva, t.j. 29. 9. 2017, priamo zo zákona, bez toho, aby bol k tomu potrebný úkon inej osoby alebo samotného J. Tomčániho. Na neprítomnosť poslanca na zasadnutí mestského zastupiteľstva v tomto prípade nemá vplyv to, či svoju neprítomnosť ospravedlnil, resp. neospravedlnil, ale rozhodujúce je, že sa nezúčastnil," uviedol pre Žiar24 vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Ako tiež potvrdil, skončenie mandátu Tomčánimu oficiálne oznámené nebolo, zásielka mu ale ešte príde. ,,V tomto čase sa mu expeduje výzva na vrátenie mestského majetku, ktorý užíval ako poslanec, čiže služobného tabletu a služobného mobilného telefónu, ktorá obsahuje aj zdôvodnenie o strate poslaneckého mandátu," doplnil Baláž.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM