Martin Károly Rôzne

TOMUTO neuveríte: Pozrite, ako počítajú medvede! :)

Do roku by sme mali vďaka tomuto projektu poznať presný počet medveďov. Výskum je zameraný na celé územie Slovenska, počíta sa aj v Kremnických vrchoch. Pozrite ako...

Ilustračný obrázok k článku TOMUTO neuveríte: Pozrite, ako počítajú medvede! :)
Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko patrí medzi tie európske krajiny, v ktorých medveď prežil a jeho populácia dnes prosperuje. Dnes je priemerná hmotnosť našich dospelých samcov 170–190 kg a samíc 140–160 kg. Najťažší medveď vážil 328 kg, z minulosti sú však známe prípady aj 345 a 400 kilogramových medveďov.

Ku stretom a kolíziám, aj v našom regióne, dochádza pomerne často. Pozrite si napríklad tieto články: Medveď na salaši zabil sedem oviec Medvede v Kremnických vrchoch už nespia Útoky medveďov v kremnických lesoch: V každom 3. prípade obeť ani nestačila reagovať! Medvedica opäť útočila

Správy o medveďoch sú teda v našom regióne časté, no na rozdiel od nich sa dajú ľahko spočítať. Doteraz sa zväčša používala technika pozorovania, tá však podľa odborníkov nebola presná, pretože medvede menia revíry, dochádzalo teda k duplicitnému spočítaniu.

Počítajú sa vzorky DNA

Skupiny ochranárov, poľovníkov, lesníkov a aktivistov sa konečne spojili. Na Slovensku v súčasnosti končí najrozsiahlejší výskum, vďaka ktorému budeme vedieť, koľko medveďov žije v našich lesoch. Nebudú to len dohady a tipy, ale výsledky podložené rozsiahlym vedeckým výskumom DNA zo vzoriek trusu.

Neinvazívna genetická inventarizácia populácie je najpresnejšou metódou pretože pracuje s genotypmi jedincov, teda s konkrétnymi jedincami, aj keď zberač vzoriek neprichádza do kontaktu so živými jedincami medveďov. Z tohto hľadiska je táto metóda aj „object-friendly“, pretože medvede nie sú prenasledované, vyrušované a stresované z dôvodu odchytu. Telemetria nie je metódou odhadu veľkosti populácie, ale metódou na sledovanie pohybu odchytených jedincov a ich správania počas dňa alebo sezóny a preto sa s genetickou inventarizáciou nedá porovnávať,“ vysvetľuje garant projektu, prof. Ing. Ladislav Paule, PhD..

Najpresnejšia, nespochybniteľná metóda

Vzorky priamo v teréne kremnických vrchov zbiera aj ochranár Jaroslav Slašťan. „Jeho dôležitosť spočíva aj v tom, že okrem početnosti zodpovie aj otázky o hustote, pohlavnej štruktúre, príbuzenských vzťahoch a migračných trasách medveďov. Odhadovať početnosť možno viacerými metódami. Metóda identifikácie jednotlivcov na základe informácie obsiahnutej v DNA je finančne náročnejšou, ale najpresnejšou,“ hovorí Slašťan.

Výsledné číslo budeme poznať o rok

Zber vzoriek pokračuje aj v máji. „Doteraz máme nazbieraných asi 1500 vzoriek a potrebujeme dozbierať najmenej 2000 vzoriek, pretože nie zo všetkých sa podarí izolácia DNA. Platí, že s narastajúcim počtom vzoriek stúpa aj počet unikátnych genotypov, avšak nie do nekonečna, ale približuje sa asymptoticky k kranici, ktorou je skutočný počet medveďov. Odhadujeme, že pri 3000 vzorkách by sme mohli odhadnúť počet medveďov pomerne presne,“ dodáva k projektu Paule.

Slovensko nie je prvou krajinou, kde sa použila táto metóda. Odskúšanú ju už majú vo Švédsku, Slovinsku a Chorvátsku.

Takto sa počítajú medvede na Slovesnku
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM