Martin Károly Kultúra

Tradícia trojkráľových pochôdzok v dedine stále žije

Detvianska Huta 6. januára - Tradícia trojkráľových pochôdzok dedinou sa dodnes uchováva v niektorých obciach pod Poľanou. V Detvianskej Hute v okrese Detva prichádzajú do domov dokonca až tri partie vinšovníkov, aby všetkým zvestovali, že sa narodil

Sme rozľahlá obec a všetkých asi 300 domov by jedna trojkráľová partia nestihla navštíviť za jeden deň,“ povedala TASR starostka Detvianskej Huty Jana Hrončeková.

Jedna preto chodí výlučne po domoch v strede dediny, kde je sústredených aj najviac domov, druhá pochôdzkuje v osadách Komárno a Žabica a tretia vinšuje spoluobčanom na Vrchdobroči a v osade Štoliansko. Vzdialenosť medzi najvzdialenejšími osadami je pritom asi 12 kilometrov.

Traja králi zaklopú na dvere každého domu, ale aj na dvere chát a chalúp nachádzajúcich sa v našom chotári. Ak ich pozvú dnu, zavinšujú im a od domácich potom ako odmenu dostanú rôzne sladkosti, ovocie, ale aj peniaze,“ uviedla starostka obce, v ktorej žije asi 740 ľudí.

Pochôdzky Troch kráľov po rozľahlom chotári Detvianskej Huty patria k tomuto sviatku už možno storočia a prenášajú sa z generácie na generáciu. Starší chlapci pritom koledy a veršovačky učia mladších. Podobne sa v regióne prenášajú z pokolenia na pokolenie pochôdzky betlehemcov s anjelom a Kubom na prvý a druhý sviatok vianočný.

Zdroj: TASR Ilustračné foto, Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM