Martin Károly Basketbal

Traja Žiarčania v reprezentácii

V dňoch 22-30.5.2010 sa uskutočnilo v Nitre druhé stretnutie reprezentácie do 18 rokov. Bolo pozvaných 16 hráčov z toho traja Žiarčania: Andrej Slávik, Jozef Oravec a Marian Kysela.

Po troch dňoch tréningu boli vybratí 12 chlapci na prípravné zápasy v Česku a Nemecku. Do užšieho výberu reprezentácie sa presadila aj trojica našich hráčov. Prvý prípravný zápas odohrali s družstvom Vyšehrad Praha dňa 26 .5.2010 v Prahe a vyhrali 105: 72. Tento výsledok sa však nerodil ľahko. Od začiatku zápasu súper s prehľadom prechádzal našou obranou ako nôž maslom a v prvom polčase vyhrával aj 15 bodovým rozdielom. Najväčší problém bola nezohranosť Slovenskej reprezentácie . Družstvo vlastne hralo spolu po prvý krát ako tím. Hráči nemali nacvičené žiadne signály a obrana bola nekoordinovaná. Až zónová obrana v druhom polčase, kde Jozef Oravec s Marianom Kyselom dobrým zdvojením a vypichovaním lopty získali niekoľko lôpt, priniesla zmenu . Pod košom sa presadil aj Andrej Slávik dobrým doskakovaním.

Do družstva sa vrátila pohoda a hlavne sa zlepšila streľba. Na konci zápasu to už bola exhibícia nášho družstva. Vyšehrad Praha skončili v tomto roku na 7 mieste Českej najvyššej juniorskej ligy, ukázal sa však ako príjemný súper na zohranie sa kolektívu. No v piatok nás čakal ďaleko lepší súper. Družstvo Nemecka U17. Toto družstvo je zohrané a celý rok a trénuje dvojfázovo. Naši s veľkým odhodlaním držali do polčasu prijateľný výsledok 40: 37. Po polčase Nemci zrýchlili hru a naši začali zaostávať. Prvý zápas prehrali 85:70 . V sobotu bola odveta. Nemci sa do nás pustili celoplošným presingom a ukázali nám moderný agresívny basketbal. Polčas sme prehrali 41:26 a na konci zápasu bol výsledok nelichotivý 98: 37. Všetci sme zistili, kde je európsky basketbal.

Je ale pekné ak sa 3 chlapci z malého mesta dostanú do reprezentácie a hrajú dôležité úlohy. Nasledujúcu sezónu budú mať šancu opäť bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii Junior. Valné zhromaždenie ZMBK odsúhlasilo zmenu hracieho poriadku a v sezóne 2010–2011 budú môcť v kategórii Junior hrať chlapci ročník narodenia 1992 a 1993 ako je to v ženskom basketbale.

Ing. Pavol Kysela

basket reprezentanti
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM