Martin Károly Kultúra

Tretie stretnutie Viesok

V sobotu 5.júna 2010 sa v Ladomerskej Vieske uskutočnil už tretí ročník stretnutia Viesky na Slovensku. Vynikajúce slnečné počasie prilákalo do areálu futbalového ihriska v Ladomerskej Vieske niekoľko stovák ľudí, na ktorých od rána čakal bohatý prog

Partnerské združenie Viesky na Slovensku vzniklo 17.decembra 2007 a založilo ho spoločne 9 obcí a miest, ktoré vo svojom názve nesú meno Vieska,“ hovorí starosta Ladomerskej Viesky Vladimír Baran. Počas trojročnej existencie sa združenie rozrástlo o ďalších šesť členov, takže v súčasnosti ho tvorí 15 štatutárov. Okrem už spomínanej Ladomerskej Viesky sú v ňom spojené obce a mestá Bystričany, Radošovce, Nová Vieska, Vieska nad Žitavou, Vieska z okresu Veľký Krtíš, Vieska z okresu Dunajská Streda, Vieska nad Blhom, Gregorova Vieska, Družstevná pri Hornáde, Kočovce, Považany, Somotor, Domaniža a obec Vísky z Českej Republiky. „Dnes je tu s nami aj obec z Maďarska, ktorá má záujem vstúpiť do združenia. Na stretnutie však nemohli prísť občania zo Somotora a Domaniže, ktorí sa vopred ospravedlnili a na poslednú chvíľu svoju účasť odriekli aj obce Družstevná pri Hornáde a Vieska nad Blhom, kvôli povodniam, ktoré ich zasiahli,“ reaguje Baran na účasť na podujatí.

Tradične, ako je to vo zvyku už od prvého ročníka, si Viesky zmerali sily vo futbale, kde dominovali domáci futbalisti z Ladomerskej Viesky. Futbal však nebol jedinou súťažnou disciplínou. Okrem neho sa hral aj stolný tenis a tenis, varil sa guláš z diviny a návštevníkom svoje remeslo predstavili aj umeleckí kováči. Hostia si mohli prísť na svoje nielen pri športovom, ale aj kultúrnom programe a ostatných atrakciách. Medzi najväčšie, bez pochyby, patril let balónom, ale aj jazda kočom po dedine, či sokoliarstvo a výstava starých pohľadníc. Večer okrem iného neodmysliteľne patril ohňostroju a vystúpeniu Mariana Čekovského.

Starosta Ladomerskej Viesky Vladimír Baran bol nielen hostiteľom sobotného podujatia, ale aj iniciátorom vzniku združenia Viesky na Slovensku. „Hneď na prvom stretnutí v decembri 2007 sme sa dohodli na tom, kto bude stretnutie organizovať prvé štyri roky. Na každý ročník boli minimálne dvaja až traja záujemcovia. Vyberali sme ich na základe toho, či v danom roku potenciálna obec neslávi aj iné výročie. Rok 2010 je pre Ladomerskú Viesku výnimočný aj tým, že v januári oslávila 50-te výročie svojho vzniku,“ hovorí Baran.

Po prvýkrát sa stretnutie Viesok konalo v obci Bystričany: „My sme usporiadali prvý ročník i kvôli tomu, lebo v združení patríme k silnejším obciam, čo sa týka aj počtu obyvateľov. Našťastie nám vyšlo počasie, čo pokladám za polovicu úspechu,“ rozpráva Ján Šnirc, starosta obce Bystričany. Šnirc taktiež dodal, že každé podujatie je iné, spontánne a dobré, pretože tu nejde o to, aby sa obce navzájom kopírovali, ale aby sa stretli ich obyvatelia a navzájom sa porozprávali.

Na budúci rok dostáva štafetu do rúk malá dedinka Nová Vieska v okrese Nové Zámky: „Naša obec ja malá, no nemáme strach z organizácie stretnutia, pretože už niekoľko rokov robievame síce menšie, ale podobné podujatie Deň obce,“ reagoval starosta obce Róbert Kiš

Cieľom založenia združenia aj zorganizovania podujatia bola základná myšlienka a tou bolo spájanie ľudí, pretože obec nie len o stretávaní sa štatutárov, ale najmä o jej obyvateľoch. Ja som veľmi rád, že aj vďaka Vieskam na Slovensku majú občania Ladomerskej Viesky k sebe bližšie. Pri organizovaní podujatia sme sa začali navzájom spájať. Obyvatelia sa doň zapojili z vlastnej iniciatívy, čo si veľmi cením a som im za to vďačný,“ dodáva Baran na záver.

Katarína Pružinová

Viesky
105
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM