Martin Károly Rôzne

TRNAVÁ HORA: Farníci sa rozhodli zachrániť svoj kostol

Farníci z Trnavej Hory (okres Žiar nad Hronom) sa rozhodli zachrániť svoj farský kostol sv. Jána Nepomuckého, ktorý je v havarijnom stave. Kostolná veža je prehrdzavená, do kostola zateká a obvodové múry sú poškodené a vlhké.

Hlavnou príčinou havarijného stavu kostola je práve vlhkosť. Tú podporili aj úpravy, ktoré boli v kostole robené ešte v 60. rokoch minulého storočia. Steny boli obložené dreveným obkladom a v tesnej blízkosti obvodových múrov boli vybetónované chodníky, čo narušilo prirodzenú cirkuláciu vody.

Záchrana kostola je čiastočne financovaná z fondov Európskej únie, v tomto roku len na prípravu projektu, ďalej z prostriedkov farnosti, ako aj individuálnych darcov. Sanácia vlhkosti je podľa projektu vypočítaná na približne 40.000 eur,“ uviedol pre TASR člen farskej rady Pavel Kravec.

Ministerstvo kultúry SR poskytlo farnosti viac ako 3100 eur z programu „Obnovme svoj dom“ na odstránenie vlhkosti. O podporu z toho istého projektu sa chce farnosť uchádzať aj na budúci rok. Okrem toho sa so žiadosťou o finančnú pomoc obrátila aj na svojich farníkov.

Prvé práce na záchrane kostola sa začali v júli tohto roka. „V prvej etape boli odstránené drevené obklady a omietky interiéru nad zavlhnuté časti. Práce realizovali dobrovoľníci z farnosti, čo je širší pojem ako obec, pretože pod farnosť patria aj veriaci obcí Hronská Dúbrava a Hronská Breznica. Prác sa zúčastnili aj dobrovoľníci z Bratislavy a Zvolena,“ skonštatoval Kravec.

Najbližší postup prác spočíva podľa jeho slov v ďalšom odstránení vonkajších vlhkých omietok, vo vybudovaní odvodňovacích vedení, odvedení strešnej dažďovej vody mimo objekt a nanesení sanačných omietok. Súčasťou záchrany kostola má byť aj reštaurácia oltára a oltárneho obrazu či upravenie presbytéria.

Zdroj: TASR Foto: www.trnavahora.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM