Rôzne

Trnavá Hora: Obec má územný plán, dala tak definitívne nie výstavbe MVE

V obci Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom dali definitívne nie výstavbe malej vodnej elektrárne. Pozrite viac.

Ilustračný obrázok k článku Trnavá Hora: Obec má územný plán, dala tak definitívne nie výstavbe MVE
Zdroj: Dnes24.sk

Samospráva v obci Trnavá Hora dala definitívne nie výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE) na toku Hrona. Poslanci na uplynulom rokovaní obecného zastupiteľstva schválili územný plán obce a všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa vyhlasujú záväzné časti územného plánu bez rezervovania územia pre MVE Jalná.

Starosta Trnavej Hory Pavel Kravec priblížil, že s prípravou územného plánu začali ešte v roku 2008. „V roku 2012 do toho vstúpila snaha investora postaviť MVE, pričom urobil kroky v tom, že dostal rozhodnutie od stavebného úradu, ktorým bola paradoxne susedná obec, na umiestnenie stavby na konkrétne miesto v katastri obce Trnavá Hora v časti Jalná,“ priblížil Kravec. 

To sa však podľa jeho slov miestnym obyvateľom nepáčilo a tak obec podala žalobu na súd, v ktorej žiadala zrušenie rozhodnutia o umiestnení stavby. „Tej krajský súd aj vyhovel, ale vzhľadom na odvolanie celá vec išla na Najvyšší súd SR, čo trvalo ešte dva roky. V roku 2016 najvyšší súd rozhodol a potvrdil rozsudok krajského súdu, čím sa vlastne zrušilo rozhodnutie o umiestnení stavby a celá vec sa dostala na nové konanie,“ priblížil starosta s tým, že počas súdneho konania tak bola príprava územného plánu zastavená a až týmto rozhodnutím boli práce na jeho tvorbe odblokované. 

Celej veci z časového hľadiska podľa jeho slov pomohlo aj to, že súčasný minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) neudelil investorovi výnimku na stavbu MVE v chránenej oblasti mokradí Jalná, za čo ho však investor žaluje na súde. „Pomohol časovo v tom, že územný plán bol dokončený a schválený aj s VZN, ktoré určuje záväzné časti územného plánu, kde v záväznej časti rezervácia priestoru pre MVE nie je,“ dodal Kravec s tým, že ide o definitívny koniec MVE Jalná, keďže žiadny štátny orgán nemôže vydať povolenie bez súhlasu obce a celého procesu, ktorý by súvisel so zmenou územného plánu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM