Barbara Dallosová Správy

Turistická novinka v našom regióne: Jaskyňu sprístupnia už čoskoro, prejdeme sa ňou zadarmo!

Nohy prvých návštevníkov by sa mali prejsť čerstvo sprístupnenou jaskyňou neďaleko nášho mesta už onedlho. Starosta ubezpečuje, že za návštevu prírodne pamiatky sa platiť nebude, zatiaľ ale návštevníci nedostanú ani sprievodcu...

Ilustračný obrázok k článku Turistická novinka v našom regióne: Jaskyňu sprístupnia už čoskoro, prejdeme sa ňou zadarmo!
Zdroj: TASR

Starosta o otváračke

O otvorení jaskyne v susednom okrese sa začalo hovoriť ešte na jar. Písali sme TU. Jazvinskú jaskyňu v obci Malá Lehota v žarnovickom okrese, ktorá je zimoviskom chráneného netopiera Podkovára krpatého a iných druhov netopierov, by už o niekoľko týždňov mali oficiálne otvoriť. Starosta Dušan Pacalaj v tejto súvislosti uviedol, že čakajú na posledné rozhodnutia jaskyniarov.

Zo strany obce je podľa jeho slov všetko pripravené na otvorenie, samospráva čaká na posledné potrebné vyjadrenia. Starosta dúfa, že stihnú prísť v nasledujúcich týždňoch, aby ju stihli aj oficiálne otvoriť. ,,Ak to nestihneme, tak oficiálne otvorenie budeme musieť odložiť až na jar," dodal.

Bez vstupného

V uplynulom období vybudovali k jaskyni z prírodných materiálov schody so zábradlím, osadené by mali byť pri nej informačné tabule a mreža, ktorou bude v zimnom období jaskyňa uzatvorená. Zatvorená by mala byť približne od konca septembra do marca, dôvodom je fakt, že je zimoviskom spomínaných netopierov.

Jaskyňa bude po oficiálnom otvorení voľne sprístupnená, teda vstup bude na vlastné riziko. Návštevníci by podľa starostu nemali zabúdať na pevnú obuv a svietidlá. Za vstup do jaskyne sa nebude vyberať vstupné, Pacalaj chce v budúcnosti pre návštevníkov zabezpečiť kontaktnú osobu, ktorá by im v prípade záujmu poskytla odborný výklad.

Prvá zmienka o Jazvinskej jaskyni v Debnárovom štále pochádza ešte z roku 1893 od botanika a archeológa Andreja Kmeťa. Jaskyňa je dlhá 44 metrov dlhá, sprístupnených je 35 metrov. Jej výzdobu tvoria skrasovatené pukliny a sintrová výplň. ,,Jaskyňa sa nachádza na rozhraní Vtáčnika a Tríbeča a je celá z pieskovca," dodal starosta s tým, že zaujímavý je najmä jej strop.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM