Aktualizované Katarína Oravská Samospráva

Tvrdé slová Fica počas návštevy v kraji: Z tohto sa Kotleba tešiť nebude!

Robert Fico po výjazdovom rokovaní vlády v našom kraji nešetril kritikou na adresu banskobystrického župana. Na hlavu Mariana Kotlebu sa zosypali tvrdé slová.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdé slová Fica počas návštevy v kraji: Z tohto sa Kotleba tešiť nebude!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevylúčil, že Banskobystrický samosprávny kraj príde o svoje rozhodovacie právomoci, čo sa týka čerpania eurofondov. Tie by malo naopak získať mesto Banská Bystrica. Vyhlásil to po dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Banskej Bystrici.

„Musíme to urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie. Ale nevidíme dôvod, prečo by mali ľudia v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť pre to, že bol niekto zvolený ako experiment za banskobystrického župana,“ prízvukoval Fico a ešte dodal, že Marian Kotleba je v tomto smere absolútne nečinný a nekoná, pokiaľ ide o zdroje z Európskej únie.

Tým však Robert Fico s kritikou na adresu Mariana Kotlebu neskončil. Podľa premiérových slov, pre Kotlebovu nečinnosť prišiel Banskobystrický kraj o niekoľko miliónov eur, ktoré sa mohli použiť na opravu ciest či domov pre hendikepované deti. Zároveň podľa Fica hrozí, že kraj príde o ďalšie peniaze. Minister pôdohospodárstva ho upozornil na to, že by to mohlo byť až 700 000 eur z 800 000 eur, ktoré mohol kraj dostať.

Vyhlásenie premiéra označil hovorca kraja Vladimír Gürtler za neadekvátny útok na legitímne zvoleného predstaviteľa banskobystrickej samosprávy. Takýto krok je podľa jeho slov neprijateľný a v rozpore so zákonmi a Ústavou SR. Upozornil, že takéto opatrenie len voči jednému z ôsmich samosprávnych krajov by bolo navyše aj diskriminačné.

Gürtler sa domnieva, že premiér zrejme vychádzal z informácií poslancov kraja za koalíciu Smer-SD a KDH, ktoré sú podľa hovorcu BBSK nepravdivé. Uviedol, že spomenutých 800 000 eur stratil samosprávny kraj v dôsledku konania ešte predošlého župana Vladimíra Maňku. Využitie eurofonfov na domov pre hendikepované deti zase podľa neho zablokovali poslanci kraja za vládnu stranu, ktorí nevyčlenili prostriedky na spolufinancovanie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM