Barbara Dallosová Správy Komunálne voľby

Uchádzačka o kreslo žiarskej primátorky: Kandidatúru oznámila Mariana Páleníková

Jesenné komunálne voľby sa blížia. Bývalá prednostka žiarskeho Mestského úradu oficiálne oznámila kandidatúru na primátorský post.

Ilustračný obrázok k článku Uchádzačka o kreslo žiarskej primátorky: Kandidatúru oznámila Mariana Páleníková
Zdroj: Mariana Páleníková

Októbrové komunálne voľby rozhodnú o tom, kto zasadne na primátorské stoličky v slovenských mestách. V Žiari nad Hronom, kde je v súčasnosti primátorom Peter Antal, oficiálne ohlásila kandidatúru bývalá prednostka žiarskeho Mestkého úradu Ing. Mariana Páleníková (56). Ako informuje Páleníková v tlačovej správe, začína so zbieraním podpisov od obyvateľov Žiaru nad Hronom.

Bývalá prednostka ide do volieb

„So srdcom v Žiari, so Žiarom v srdci, to je môj hlavný slogan do jesenných komunálnych volieb,“ uvádza vo vyhlásení prvá kandidátka a matka dvoch dospelých detí.

„Viem, že podobný pocit ako ja má množstvo Žiarčanov. Mesto sa síce rozvíja, opravujú sa cesty, budujú ihriská. V tejto oblasti nemôžem a ani nechcem súčasnému vedeniu mesta nič vytknúť. Vznikajú tu nové projekty, chýba však duch vzájomnej úcty, dôvery a spolupatričnosti. Mojím cieľom je vrátiť mestu dušu. Chcem veci spájať, nie rozdeľovať,“ konkretizuje svoj zámer v komunálnych voľbách dlhoročná prednostka.

Mariana Páleníková pracovala ako prednostka žiarskeho Mestského úradu od roku 2003 do roku 2015. Túto prácu vykonáva aj v súčasnosti, no v inom meste. ,,Viem, ako pracuje samospráva. V Žiari nad Hronom som doma. Tu chcem tvoriť a budovať. Túto prácu vnímam ako službu a poslanie, nie ako mostík do vrcholovej politiky. Podľa mňa sa nedá sedieť na troch stoličkách zároveň. Nemám túžbu po moci. Som žena a viem, že dohody sa dajú vytvárať kompromismi,“ dodáva Páleníková k ohláseniu svojej kandidatúry.

Zabojovať chce aj úradujúci primátor

Peter Antal sa postavil na čelo mesta po odstúpení bývalého primátora Ivan Černaja v novembri roku 2012 z pozície viceprimátora, ktorým bol dovtedy. Post obhájil aj v novembrových voľbách v roku 2014 a mesto vedie i v súčasnosti.

Úradujúci primátor pre Žiar24 potvrdil, že primátorom chce byť i naďalej. ,,Tak, ako som už avizoval vo svojom novoročnom príhovore obyvateľom mesta, mám záujem opäť sa uchádzať o post primatora mesta. Myslím si, že mám ešte čo mestu ponúknuť a mám ešte niektoré nenaplnené ciele, ktoré by som chcel zrealizovať," odpovedal Antal.

Žiar nad Hronom je jedným z dvoch miest v okrese. V susednej Kremnici, kde v tomto volebnom období vedie mesto Alexander Ferenčík, zatiaľ oficiálne oznámil kandidatúru len mestský poslanec Jaroslav Slašťan.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM