Eva Viestová Správy

Učitelia sa opäť chystajú štrajkovať. Chod škôl bude riadne zabezpečený

Zamestnanci škôl dajú znova v uliciach najavo svoju nespokojnosť. S transparentmi a píšťalkami prídu 7. mája o 13.00 h pred budovu parlamentu. O vyhlásení protestu v tento deň rozhodla mimoriadna rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia sa opäť chystajú štrajkovať. Chod škôl bude riadne zabezpečený
Foto: Jaroslav Dodok

Práve 7. mája sa má totiž školský parlamentný výbor zaoberať správou o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD).

Odborári žiadajú navýšenie investícií do školstva

Odborári žiadajú, aby v správe bola zakotvená ich hlavná požiadavka – navýšenie investícií do školstva každoročne vo výške 200 miliónov eur. Čaplovičova správa totiž nekonkretizuje, o koľko finančných prostriedkov viac má ísť každý rok do vzdelávania.

Uvádza len, že do roku 2020 by malo ísť do školstva šesť percent HDP. „Všetko v správe je postavené do roku 2020. Ale mandát tejto vlády je do roku 2016,“ povedal dnes po rokovaní rady líder odborárov Pavel Ondek.

Protest v hlavnom meste bude celoslovenský

„Predpokladáme, že takmer každý okres zabezpečí jeden autobus. Pokiaľ sa splnia naše očakávania, je možné, že sa tam zhromaždí do 5000 ľudí,“ podčiarkol Ondek.

Chod škôl bude podľa neho riadne zabezpečený. „Nechceme nabúrať výchovný proces,“ dodal s tým, že tí, ktorí budú pracovať, si môžu na znak protestu pripnúť žlté stužky.

Rezort školstva zatiaľ nekomentoval aktivity odborárov

Rezort školstva vyhlásil, že v tomto momente nebude komentovať aktivity odborárov.

„Z dlhodobých vyjadrení, ale aj napríklad na základe toho, že pre tento rok boli navýšené zdroje do školstva, je zrejmé, že skutočnou prioritou ministra Dušana Čaploviča je každoročný nárast peňazí do školstva,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

„Protestné zhromaždenie na veľké zmeny stačiť nebudú,“ domnieva sa predseda Nových školských odborov (NŠO) Ľudovít Sebelédi. Dodal, že NŠO chceli bojovať proti problémom školstva ostrým štrajkom v deň 13. marca, nezískali však podporu zamestnancov škôl.

Vláda zobrala správu o stave školstva na vedomie 10. apríla. Dokument navrhuje 22 systémových zmien v regionálnom a 22 systémovom zmien vo vysokom školstve. Odborári s väčšinou súhlasia. Tvrdia však, že ak sa nezabezpečí ich finančné krytie, je otázne, či sa ich podarí splniť.

Odborári zasadnú za okrúhly stôl

V pondelok (29. 4.) sú odborári pozvaní na okrúhly stôl školskej odbornej verejnosti, ktorý organizuje ministerstvo školstva. V rovnakom čase bude o problematike školstva diskutovať aj Ľudová platforma strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS v parlamente. Odborári sa plánujú zúčastniť aj na tejto diskusii. Učitelia v uliciach protestovali naposledy len koncom minulého roka v rámci najväčšieho štrajku školských zamestnancov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM