Martin Károly Kultúra

Udelili Zlatých gunárov aj Cenu Stana Radiča

V Kremnici včera večer vyhlásili držiteľov ocenenia Zlatý gunár na 31. ročníku festivalu Kremnické gagy. Rozhodla o nich medzinárodná Akadémia humoru, ktorej prezidentkou bola v tomto ročníku prvýkrát žena, ilustrátorka a karikaturistka Dana Zacharov

V kategórii divadelné inscenácie a kabarety boli ocenené Naivné divadlo Liberec s inscenáciou Pandemonium a bratislavské Divadlo GunaGU s Klimáčkovou hrou Baletky, hackeri, homlesáci & manažéri. V kategórii hudobné produkcie All Star Refjudží Band Praha a ruská kapela Otava Yo. V skupine Pouličné a pohybové produkcie získali cenu americký umelec Peter Shub a Staré divadlo Karola Spišáka z Nitry. V kategórii Produkcie pre deti a mládež Naivní divadlo Liberec a Bábková katedra Vysokej školy múzických umení Bratislava. V sekcii Karikatúry a iné recesistické výtvarné diela získal ocenenie Janusz Kapusta z Poľska a cenu za celoživotné dielo Marián Vanek. Kategória Literárne a žurnalistické diela a umelecký prednes je určená iba pre zástupcov krajín V4. Gunára získali Pavel Vilikovský a Ondrej Rosík, Jasenie.

Cenu Stana Radiča za objav roka udelila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, ktorá je aj členkou akadémie. Získali ju Džvirata na deskoch Divadelného súboru Kľud v Kladzanoch. Zvláštnu cenu udelila Petrovi Raševovi za jeho Sanatórium, alebo Ako prežiť…??? Ako uviedla pre TASR, pre text Raševa sa rozhodla jednak z úcty, „ale najmä preto, že bohužiaľ, už niekoľko rokov v SR nie je politická satira a tento text je politickou satirou. A želám si, aby sa ho chopili špičkoví dramaturgovia, špičkové súbory a aby mali možnosť takéto spracovanie vidieť viacerí diváci.“

Vyhlásená bola aj Trafená hus – cena za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane. Udelili ju bratislavskému okresnému súdu za objavenie spravodlivosti po 15 rokoch v rozsudku, na základe ktorého sa exprezident SR M. Kováč má ospravedlniť exriaditeľovi SIS I. Lexovi za výroky o tom, že stál za únosom jeho syna do Rakúska.

Cena Grand Prix putuje poľskej formácii MozART Group, cena organizátorov zasa divadelno – improvizačnej skupine 3T Žilina.
Aj 12-členná akadémia je v tomto roku skoro čiste ženskou záležitosťou, „kazia“ ju iba dvaja muži, spoluzakladateľ festivalu Roman Vykysalý a István Kollai z Kultúrneho inštitútu Maďarskej republiky v Bratislave. Ženskú časť akadémie tvoria Andrea Elscheková-Matisová, vedúca zastúpenia Európskej komisie EÚ na Slovensku, Elena Arnaudová z Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave, Jana Burianová z Českého centra v Bratislave, premiérka Iveta Radičová, karikaturistka Oľga Pazerini, speváčka Adriena Bartošová, herečka Petra Polnišová, dramaturgička a herečka Darina Abrahámová, spisovateľka Daniela Kapitáňová a režisérka Viera Dubačová.

Akadémia humoru Slovenska bola na Kremnických gagoch založená v roku 2004, od roku 2009 pôsobí už ako medzinárodná akadémia. Prvým prezidentom bol v roku 2004 Milan Lasica, po ňom v ďalších rokoch dvakrát Stanislav Štepka, dvakrát Milan Markovič, v roku 2009 Jozef Mokoš a v minulom roku Tomáš Janovic.

Zdroj: TASR Video: rozhovor s Ivetou Radičovou, Žiar24

Udelili Zlatých gunárov aj Cenu Stana Radiča
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM