Michal Majer Rôzne

UMB zabezpečila ubytovanie pre 70 percent žiadateľov

Študenti Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici majú v tomto akademickom školskom roku v štyroch internátoch k dispozícii 2260 lôžok. Záujem o ubytovanie prejavilo až 3252 študentov. Z nich si žiadosť o ubytovanie podalo 1128 domácich a zah

„Uspokojiť sme mohli len približne 70 percent žiadateľov o ubytovanie. Aj teraz sme uplatnili zásadu, že prednostne vyhovieme žiadostiam študentov prvých ročníkov, ktorých bydlisko je vzdialené od Banskej Bystrice sto a viac kilometrov,“ uviedol pre TASR riaditeľ Správy účelových zariadení UMB Jozef Mrena.

Dodal, že aj keď teraz z kapacitných dôvodov nevyhoveli všetkým žiadateľom, predpokladajú, že v máji a v júni bude menšia časť lôžok tak, ako v predchádzajúcich rokoch, neobsadená. Niektorí študenti totiž zvládnu skúšky skôr a potom odchádzajú väčšinou preto, aby si privyrobili na brigádach, prípadne z iných dôvodov.

Cena za ubytovanie sa oproti minulému roku nezmenila. Keďže kvalita bývania je v jednotlivých internátoch rôzna, aj ceny za ubytovanie v nich sú odlišné. Jednolôžkové izby, ktorých je 205, sú iba v študentskom domove na Tajovského ulici 53, a študent mesačne za izbu zaplatí 56,42 eura. V dôjložkových izbách zaplatia študenti za lôžko od 44,81 do 53,11 eura. V trojlôžkových izbách sú ceny za lôžko od 41,49 do 49,79 eura. Kto sa uspokojí s prístelkou, k dispozícii sú v dvoch najlacnejších internátoch na Tajovského ulici 40 a na Triede SNP 53, zaplatí za ňu 16,59 alebo 23,23 eura.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM