Webnoviny - Kultúra

Unikátna výstava slávnych domov Slovenska

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: slavnevily.czBRA­TISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Predovšetkým rodinné sídla postavené od 18. storočia po súčasnosť predstaví od stredy verejnosti výstava Slávne vily Slovenska v bratislavskom Dome umenia na Námestí SNP. Výstava je zároveň prezentáciou rovnomennej publikácie od bádateľského a autorského tímu vedeného architektom Matúšom Dullom.

Popri známych sídlach z posledných storočí sa na výstave ako i v knihe objavia aj rímske vily pochádzajúce z 2. až 3. storočia. Ponúkne prierez vilovou architektúrou celej Slovenskej republiky.

Návštevníci výstavy i čitatelia publikácie si budú môcť prezrieť 64 víl a rodinných sídiel. História jednotlivých domov je pritom poprepájaná so životnými osudmi ich architektov a stavebníkov. Autori projektu ukazujú, za akých okolností každý dom vznikal, ako bol navrhnutý, či ako odráža prostredie a dobu svojho zrodu.

Vybrané stavby sú príkladom architektonického myslenia, ukážkou životného štýlu, charakterizujú svojich tvorcov, majiteľov i obyvateľov. Publikácia a rovnako výstavné panely prinesú historické aj súčasné fotografie a tiež plány. Na výstave v Dome umenia sa objavia i modely víl a ukážky ich vybavenia nábytkom.

Výstava Slávne vily Slovenska bude otvorená do 24. októbra každý deň okrem pondelka od 10:00 do 18:00. Po prezentácii v Bratislave by sa mala presunúť do Prahy a následne poputuje po mestách Slovenska.

Záštitu nad projektom Slávne vily Slovenska prevzala manželka prezidenta Silvia Gašparovičová, minister kultúry Daniel Krajcer a primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Na projekte umeleckej agentúry Foibos spolupracovalo Ministerstvo kultúry SR a Medzinárodný višegrádsky fond. Agentúra ním nadviazala na predošlý projekt vilovej architektúry Českej republiky, o ktorom možno nájsť viac na – http://www.slavnevily.cz/.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM