Martin Károly Kultúra

Unikátna výstava v Kremnici

24 slovenských medailérov vystavuje v expozícii kremnickej mincovne medailérske portréty a autoportréty. Taký je aj názov výstavy, ktorú v piatok 30 októbra otvoril Ivan Řehák, predseda združenia medailérov Slovenska.

V expozícii je vystavených 178 medailí rôznych rozmerov a tvarov. Slovenská medailérska špička prezentuje aj rôzne techniky spracovania. „Podobná výstava by sa nemohla konať nikde inde. Kremnica, ako miesto kde sa razia mince už od 14. storočia je na takúto výstavu predurčená“ tvrdí Ivan Řehák, medzi iným aj autor averzu 1 a 2 € mince. Podobná koncentrácia portrétov osobností takmer z každej oblasti v tomto prevedení, sa ešte na Slovensku neprezentovala.
Slovenskí medailéri majú v Európe stále lepšie meno. Svedčí o tom aj stále sa zvyšujúci počet vystavených kusov na medzinárodnej výstave medailérov.“Na tohtoročnom Fideme budú mať slovenskí medailéri historicky najviac vystavených diel. Pričom každá krajina má na výstave priestor, určený kvalitou produkcie.“ potvrdzuje predseda združenia medailérov Slovenska.
V priestoroch stálej expozície Mincovne Kremnica š.p. sú k videniu portréty Alexandra Dubčeka, Milana Rúfusa, M. A. Bazovského, P. Picassa, Vincenta Hložníka, či Henricha VIII a mnoho iných. Výstava je sprístupnená do konca roku 2009.

Zoznam aurov medailí: Jozef Barinka, Alojz Drahoš, Vladimír Durbák, Imrich Czaba Fodor, Gabriela Gáspárová- Illéšová, Eva Hromadyová, Štefan Hudzík, Pavel Károly, Milan Kožuch, Roman Lugár, Milan Lukáč, Erna Masarovičová, Mitura Kliment, Štefan Novotný, Mária Poldaufová, Marián Polonský, Branislav Rónai, Miroslav Rónai, Juraj Sapara, Ladislav Snopek, Ladislava Snopeková, Milan Struhárik, Alexander Vika.

Združenie medailérov Slovenska: http://www.svu.sk/index.php?…[link=URL prepojenia][/link]

Unikátna výstava  v Kremnici
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM