Martin Károly Správy

Unikátne letecké zábery: Ako pokračujú práce na obchvate Žiaru?

Menej áut v meste, bezpečnejšia doprava, lepšie cesty. Toto si sľubujú Žiarčania od nového obchvatu mesta. Práce na obchvate mesta majú skončiť v októbri 2014. Na leteckých záberoch už vidieť kontúry novej cesty.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne letecké zábery: Ako pokračujú práce na obchvate Žiaru?
Zdroj: Dnes24.sk

Búrlivý začiatok

Žiarsky obchvat spôsobil ešte v júni 2010 ostrú diskusiu aj v žiarskom parlamente. Dôvod bol vtedy zrušenie mimoúrovňovej križovatky, ktorá mala tvoriť ďalší vstup do mesta.

Mojim cieľom dnes bolo ako poslanca mestského zastupiteľstva upozorniť verejnosť, vedenie mesta a poslancov na skutočnosť, že obyvatelia Žiaru nebudú mať pripojenie z R1 ani R2.“ upozornil parlament vtedajší poslanec Ladislav Kukolík.

Bývalý primátor, Ivan Černaj odpovedal: „Podľa NDS by križovatka nevyhovovala normám, z cesty prvej triedy by sa obyvatelia dostali na cestu tretej triedy, keby sme ju prebudovali na cestu druhej triedy, trpeli by občania z Dubčekovej ulice.“ celý článok si prečítate TU: Zrušenie mimoúrovňovej križovatky z R2 vyvolalo v žiarskom parlamente búrlivú diskusiu

Dôvodom sporu bol najmä fakt, že zjazd do Žiaru bude len z Lehôtky pod Brehmi a zo šášovskej križovatky. Žiarčania vtedy spísali aj petíciu s 2600 podpismi, tá skončila na Ministerstve dopravy, nebolo jej ale vyhovené. Celý článok TU: Petícia za zjazd z R2 skončí na Ministerstve dopravy

Práce už začali

Základný kameň budúceho obchvatu bol napokon poklepaný 16. októbra 2012. Práce majú byť dokončené do dvoch rokov.

Podľa hovorcu ide Národnej diaľničnej spoločnosti, Marcela Jánošíka, ide všetko podľa plánu. "Úsek R2 Žiar nad Hronom sa odlesnil a momentálne sa pripravuje projektová dokumentácia. Zhotoviteľ začne so stavebnými prácami v priebehu mája. Termín dostavby ostáva nezmenený, keďže práce postupujú v zmysle harmonogramu prác.

Na aktuálnych leteckých záberoch môžete vidieť kadiaľ presne je vytýčená trasa budúceho obchvatu. Zábery boli vytvorené 18. apríla.

Letecké zábery R2
4
Galéria
Letecké zábery : Práce na R2 už začali
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM