Martin Károly Rôzne

Unikátne zatmenie Slnka: Žiar si ho nenechá ujsť...

Unikátne zatmenie slnka, ktoré už nezažijeme si nenechajú ujsť ani v žiarskej hvezdárni. Pozrieť na tento naj astronomický úkaz sa môžete aj vy. Verejné pozorovanie sa uskutoční, za priaznivého počasia, v stredu 6. júna od 4:45 do 7:00 hodiny.

Naj astronomický úkaz roka, za ktorý považujú odborníci prechod Venuše pred diskom Slnka, si nenechajú ujsť ani v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

Záujemcovia sa môžu tešiť na verejné pozorovanie úkazu. To sa za priaznivého počasia uskutoční v stredu 6. júna od 4:45 do 7:00 hodiny. Výjazdová skupina bude úkaz pozorovať aj na vrchole Sitna, kde sú na to ideálnejšie podmienky.

V predvečer pozorovania úkazu odhalia v hvezdárni bustu Maximiliána Hella. Podľa Stanislava Kanianskeho z banskobystrickej hvezdárne ide o poctu tomuto polyhistorovi, astronómovi a bádateľovi, ktorý sa významnou mierou zaslúžil o rozvoj astronómie.

Začiatok prechodu Venuše pred diskom Slnka bude v utorok 5. júna večer, z územia Slovenska však máme šancu vidieť len jeho poslednú tretinu, a to v stredu 6. júna po východe Slnka.

Pre astronómiu ide o vzácny jav, dokazuje to aj fakt, že od roku 1609 nastalo iba sedem takýchto prechodov, z toho pozorovaných bolo iba šesť. Pozorovaniu tohto úkazu sa budú okrem slovenských astronómov venovať aj inštitúcie ako americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír a Hubblov kozmický teleskop (HST). [size=15] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.135263_Ves­mirne-divadlo:-Uvidime-zatmenie,–ake-uz-nezazijeme!]Pozrite si, čo vlastne zajtra uvidíme. TU.[/link][/size]

Žiar24/tasr

[color=#cc0000]­Súvisiaci článok [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.135263_Ves­mirne-divadlo:-Uvidime-zatmenie,–ake-uz-nezazijeme!]Ves­mírne divadlo: Uvidíme zatmenie, aké už nezažijeme![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM