Martin Károly Kremnica

Úrodu ovocia v Kremnici ovplyvnili dažde

Kremnica 1. októbra – Tohtoročnú úrodu ovocia v Kremnici v okrese Žiar nad Hronom ovplyvnili intenzívne letné dažde, ktoré spôsobili, že jablká či hrušky na stromoch hnili. Pre TASR to uviedli predseda Slovenského zväzu záhradkárov - Základná organiz

Ako ďalej Lichtner uviedol, tohtoročná úroda v tejto oblasti vzhľadom na poveternostné podmienky je priemerná. „Zhováral som sa so záhradkármi – veľa ovocia im padá zo stromov. Aj také, s ktorým počítali, že sa bude oberať niekedy začiatkom októbra,“ konštatoval. Ak však porovnal svoju úrodu jabĺk s vlaňajškom, „máme lepšiu úrodu. Budem mať na zimné uskladnenie a možno mi ostane aj dosť jabĺk, ktoré budem môcť vylisovať“. Pokiaľ ide o chuť jabĺk, sú dobré, no na to, aby boli sladšie, by potrebovali viac slnka. „Vzhľadom na to, že bolo veľa dažďa a menej slnka, chýba im chuť,“ dodal Lichtner.

Kremnický záhradkár Ivan Florovič pestuje prevažne jablká. Ich úroda bola podľa neho relatívne dobrá na množstvo, z hľadiska kvality sa to už povedať nedá. Jablká boli dosť rozbité i chrastavé v dôsledku chladného, daždivého počasia, a tiež preto, že ich nestihol dostatočne ošetrovať. Pomenej pestuje aj slivky či broskyne, tie označil za dobré. Hrozno má vzhľadom na podmienky tejto oblasti pekné, obáva sa však, že pre nedostatok slnka už nedozreje.

Ja prakticky nemám úrodu, na jednom strome je zopár jabĺk, ktoré sú také neskoršie, ale čo som pozeral aj hrušky, čo by mali dozrievať ako neskoré, tie sú už nahnité tiež. Zrejme všetko pôjde k zemi,“ pokračoval ďalší záhradkár Milan Apolen. Takéto ovocie sa dá použiť podľa neho do kompostu. Minulý rok bol podľa jeho slov oveľa lepší.

Eva Fronková tiež súhlasila, že tohtoročnú úrodu ovocia ovplyvnili zrejme dážď a krupobitie. „Tá úroda, keď si porovnáme s vlaňajším rokom, tak je oveľa menšia, ja si myslím, že hádam aj o takých 30 percent je menej jabĺk,“ povedala s tým, že na ich povrchu sa objavili fľaky. Pokiaľ ide o slivky, tie jej opadli, višne sú zasa uschnuté. Hrušky sú menšie, napadnuté a chrastavé. Fronková dodala, že napadané jablká si plánuje dať vylisovať na šťavu.

Lichtner informoval, že v Kremnici sa pestujú najmä jablká, hrušky, slivky, ale aj broskyne, marhule či hrozno. Niektorí z neho robia víno, ale to je tak maximálne 50 litrov, dodal. Pripomenul, že úrodu okrem podmienok v danej oblasti tiež ovplyvňuje to, ako sa záhradkári starajú o ovocné dreviny.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM