Martin Károly Rôzne

Uštipnutie komára je pre alergikov nebezpečné

Zo sumy 650.000 eur, ktorú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v tomto roku rozdelí na boj proti komárom, dostane Banskobystrický kraj 30.000 eur.

Každoročne zvýšený výskyt komárov v tomto kraji zaevidovali iba v okrese Veľký Krtíš, ktorý spomínaných 30.000 eur z rezervy vlády ako jediný v regióne stredného Slovenska dostane prostredníctvom krajskej samosprávy.

V našich oblastiach sa nevyskytujú choroby, ktoré prenášajú komáre. Je pravda, že jeden druh komára, vyskytujúci sa na území Slovenska (druh Anopheles), sa podieľa na šírení malárie, tá sa však u nás už mnoho rokov nevyskytuje. Ničenie tohto hmyzu sa teda nerobí preto, že by sme chceli zabrániť prenosu chorôb, ale najmä preto, že ich uštipnutie je rizikom pre alergikov a že je to mimoriadne obťažujúci hmyz,“ uviedla vedúca odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Avdičová.

Podľa nej sa aj vo Veľkokrtíšskom okrese nebudú postrekovať lietajúce komáre, pretože majú obmedzenú dĺžku života, ale predovšetkým miesta ich liahnutia. Dôležité je tiež, aby sa najmä v povodňami postihnutých oblastiach robili aj zemné úpravy prostredia, a to zarovnávanie močarín a mlák, na okraji ktorých sa komáre najčastejšie liahnu.

Aj keď u nás zatiaľ neexistuje žiadna norma, ktorá by presne klasifikovala, kedy je možné prehlásiť výskyt komárov za kalamitný, je za takýto vo všeobecnosti považovaný nálet niekoľko desiatok komárov za minútu na jednu osobu. Už aj pri takomto slabšom type kalamity komárov, s ktorým sa väčšinou stretávame u nás, je voľný pohyb v prírode v takýchto oblastiach neznesiteľný. Útoky komárov majú nepriaznivý vplyv na kvalitu spánku, vyvolávajú podráždenosť a nesústredenosť.

Kalamitný výskyt komárov má sezónny charakter. V našich podmienkach je to obdobie od konca apríla do konca septembra. Na jeseň v dôsledku ubúdania teplých dní počet komárov postupne klesá. Za normálnych podmienok sú komáre najviac aktívne ráno, a to obyčajne hodinu pred východom a hodinu po východe slnka. Tiež večer, takisto hodinu pred západom a hodinu po západe slnka. V lese, pripadne pri zamračenej oblohe, keď je zvýšená vlhkosť vzduchu, však útočia komáre celý deň.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM