Martin Károly Rôzne

V areáli Preglejky postavia prevádzku na výrobu elektriny z biomasy

Žarnovica 13. apríla - Prevádzka na výrobu elektrickej energie z biomasy by mala vyrásť v areáli bývalej Preglejky v Žarnovici. Firma Energy Edge podala v uplynulých dňoch na tamojší magistrát žiadosť o záväzné stanovisko.

Podľa primátora Žarnovice Kamila Danka investor už odkúpil časť areálu Preglejky od súčasného súkromného majiteľa. Zariadenie, ktoré tam plánuje postaviť, by malo mať výkon 10 megawattov. Spoločnosť by chcela začať výstavbu elektrárne už tento rok. V súčasnosti finišuje s projektovou dokumentáciou, na základe ktorej požiada o vydanie stavebného povolenia.

V elektrárni by mala byť využitá najmodernejšia technológia. Investor by chcel použiť na výrobu elektriny odpad z okolitých drevospracujúcich závodov a prevádzok. Súčasne by im chcel vyrobenú energiu aj dodávať.

Okrem toho prejavili tento rok v Žarnovici záujem investovať aj spoločnosti zamerané na výrobu energie prostredníctvom fotovoltických slnečných článkov. Takáto elektráreň by mala vyrásť v lokalite Pod stráňou. Aktuálna je tiež výstavby logistického centra pre spoločnosť Berndorf, ktorá v neďalekej Hodruši-Hámroch vyrába pozinkované predmety. Centrum so supermarketom by malo vyrásť pri vstupe do Žarnovice v smere od Žiaru nad Hronom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM