Barbara Dallosová Rôzne

V dedinke otvorili dvere do minulosti: Pamätná izba vznikla z toho, čo pozbierali od obyvateľov FOTO

Niekdajší život obyvateľov obce približuje miestnym i návštevníkom pamätná izba. Autentický nábytok či oblečenie poskytli samotní obyvatelia. Podľa starostu ich nebolo treba presviedčať.

Ilustračný obrázok k článku V dedinke otvorili dvere do minulosti: Pamätná izba vznikla z toho, čo pozbierali od obyvateľov FOTO
Zdroj: TASR

Ako kedysi žili obyvatelia obce Lutila, ako sa obliekali, či aké mali vo svojich domoch zariadenie, si môže verejnosť prezrieť aj v pamätnej izbe, ktorá je zriadená v budove miestneho obecného úradu.

V miestnosti našli svoje miesto starodávne krosná, rôzne druhy oblečenia, tradičný nábytok, ale aj menšie praktické predmety, ktoré kedysi gazdiné využívali v domácnosti. ,,Všetky veci sme pozbierali po dedine. Keď sme ľuďom povedali, na akú vec ich chceme, tak ich dávali," podotkol starosta Ján Pružina.

Pamätnú izbu zriadili vo voľných priestoroch obecného úradu. Izba je otvorená počas kultúrnych podujatí, ktoré v dedine organizujú. Verejnosti ju však sprístupňujú aj na požiadanie.

O zachovanie tradícií a folklóru sa v obci v súčasnosti stará najmä občianske združenie Lutilienka. ,,Aj organizácia lutilského jarmoku bola ich myšlienka," podotkol starosta s tým, že v súčasnosti už chystajú jeho 11. ročník. Tradičné podujatie, na ktorom prezentujú najmä ľudové remeslá, sa bude konať v júni.

Pamätná izba ukáže život Lutilčanov v minulosti
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM