Stanislav Černák Iné športy

Boj v kopačkách o pohár: Rómovia budú mať v Detve futbalový turnaj

Združenie Detvianska aliancia Rómov (DAR), ktoré sa ako jedno z mála v Detve zaoberá prácou s rómskou komunitou, usporiada 8. júna už II. ročník minifutbalového turnaja. Dve družstvá z Detvy a dve zo Žiaru nad Hronom budú bojovať o Pohár Johana Wilhelma Trollmana.

Ilustračný obrázok k článku Boj v kopačkách o pohár: Rómovia budú mať v Detve futbalový turnaj
Zdroj: Webnoviny.sk

„Futbal má v rómskej komunite v Detve bohatú tradíciu. Už v roku 1954 tam vznikol rómsky futbalový klub pod názvom Iskra Detva, ktorý sa koncom 60. rokov premenoval na Roma Detva. Klub však v dôsledku finančných problémov zanikol v polovici 90. rokov. Na jeho činnosť pred niekoľkými rokmi nadviazali členovia združenia DAR,“ povedal člen združenia Braňo Oláh.

„Trollman bol rómsky boxer šampión Nemecka, ktorého počas druhej svetovej vojny zavraždili fašisti v koncentračnom tábore,“ pokračoval Oláh. A práve na jeho počesť, sa rozhodli tamojší aktivisti usporiadať každoročne futbalový turnaj.

Prvý ročník bol úspešný

Jeho vlaňajší prvý ročník a tiež organizácia multikultúrneho festivalu Amaro svitos/Our World/Náš svet, boli vyvrcholením projektu, ktorým DAR prostredníctvom dotazníkov medzi rómskou mládežou zisťovala záujmy mladých ľudí. Najžiadanejšou bol práve futbal a tiež hip-hop.

Súčasťou projektu boli aj vzdelávacie aktivity a workshopy, kde sa mládež učila tradičným rómskym remeslám, ako drôtovanie, tkanie, drevorezba, ktoré sa konali pod vedením odborných lektorov.

Detvianska aliancia Rómov vznikla v roku 2007, ako občianske združenie, ktoré združilo v Detve už existujúce občianske združenia a jednotlivcov, angažujúcich sa v oblasti práce s komunitou. Členmi združenia sú OZ Forum pale romnja/Fórum pre rómske ženy, OZ Rómski asistenti učiteľa, terénni sociálni pracovníci a jednotlivci.

Začlenenie Rómov do spoločnosti

Cieľom združenia je vytváranie kultúrnych, spoločenských a športových podujatí pre rómsku komunitu v Detve. Svojou činnosťou chce prispieť k zlepšeniu celkovej situácie v komunite a tiež napomôcť pri búraní bariér medzi majoritou a rómskou komunitou v meste. „Postupne by sme chceli dosiahnuť integráciu Rómov do spoločnosti tak, aby sa stali jej užitočnou súčasťou,“ ozrejmil Oláh.

Medzi krátkodobé ciele združenia patrí organizovanie kultúrno-spoločenských aktivít pre deti a mládež z komunity, aby aj týmto spôsobom pomohli ich integrovaniu a poskytli dostatok možností na zmysluplné trávenie voľného času.

OZ DAR uskutočňuje svoje projekty v spolupráci s OZ pôsobiacimi v meste Detva a tiež s Mestom Detva. Strategickým a najčastejším partnerom je OZ Aktívne mesto, workshopy pomáhajú organizovať OZ Detviansky Tulipán, Podpolianske osvetové stredisko Zvolen.

Podľa Oláha najväčším pozitívom je ale účasť dobrovoľníkov. V rámci interných projektov sa aktívne zúčastňuje aktivít združenia 15 dobrovoľníkov, pričom celkovo sa darí do projektov zapájať viac ako 100 členov z radov rómskych detí a mládeže.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM