Barbara Dallosová Iné športy

V hre bol aj postup na majstrovstvá sveta: Pôjdu nás žiarski bojovníci reprezentovať až do Indonézie?

Druhý aprílový víkend bol pre karatistov z MŠK Žiar nad Hronom poriadnym zaberákom. Naše mladšie talenty zabojovali o postup na blížiace sa Majstrovstvá republiky, starší pretekári sa postavili ešte väčšej výzve. V hre bol totiž postup na jesenné Majstrovstvá sveta v ďalekej Indonézii.

Ilustračný obrázok k článku V hre bol aj postup na majstrovstvá sveta: Pôjdu nás žiarski bojovníci reprezentovať až do Indonézie?
Zdroj: Dnes24.sk

Záverečné kolo Slovenského pohára, ktoré sa konalo 11. apríla v Myjave, bolo určené pre vekové kategórie od 5 do 11 rokov. Pretekári mali možnosť posledný raz zabojovať o postup na Majstrovstvá republiky, ktoré sa budú konať 19. mája v Sabinove.

Žiarčania medzi najlepšími

A Žiarčania, ako obvykle, súpera nešetrili. Pre mnohých z nich boli prvé dve kolá úspešné a tak okrem postupu na Majstrovstvá republiky išlo aj o celkové víťazstvo v Slovenskom pohári. Najlepšími sa pritom chcelo stať celkom 364 pretekárov zo slovenských 44 klubov.

V úvodnej disciplíne agility sa najviac darilo Lukovi Preiserovi, ktorý dosiahol zlatú úroveň. Na strieborný kov sa prebojovali Alexandra Kalamárová, Radka Kučerová a Ester Šišková. Bronzová úroveň patrila Adamovi Dolnickému, Tímei Kučerovej, Viktórii Pavlovej a Veronike Viglašskej.

V súborných cvičeniach kata sa naši pretekári opäť zaradili medzi elitu. K medailovým umiestneniam sa prebojovali Šimon Sečkár /kata pokročilí 8–9 rokov – 1. miesto/, Ester Šišková /kata pokročilé 8–9 rokov – 1. miesto/, Alexandra Biela /kata začiatočníčky 8–9 rokov – 2. miesto/ a Viktória Pavlová /kata začiatočníčky 10–11 rokov – 2. miesto/. Po zrátaní bodov zo všetkých troch kôl sa celkovými víťazmi Slovenského pohára vo svojich kategóriách stali Viktória Pavlová, Šimon Sečkár a Ester Šišková, ktorá deň po vyčerpávajúcom turnaji oslavovala svoje meniny.

Aj v kumite sa našim pretekárom podarilo prebojovať medzi najlepších. Medaily si domov odniesli Viktória Snopková /staršie žiačky 10–11 rokov do 40kg – 1. miesto/, Karin Hanáková /staršie žiačky 10–11 rokov nad 40kg – 1. miesto/, Patrícia Vanková /staršie žiačky 10–11 rokov do 30kg – 3. miesto/, Ivana Gahírová /mladšie žiačky 8–9 rokov nad 37kg – 3. miesto/ a Natália Volfová /mladšie žiačky 8–9 rokov do 27kg – 3. miesto/. Celkovými víťazmi Slovenského pohára vo svojich kategóriách sa stali Ivana Gahírová, Šimon Sečkár, Viktória Snopková a Karin Hanáková.

V celkovom hodnotení klubov sa Žiarčania umiestnili spomedzi 44 klubov na 2. mieste, čím len potvrdili svoju pozíciu medzi najlepšími mládežníckymi karate klubmi na Slovensku.

Obrovská výzva

Najvýznamnejším medzinárodným turnajom na Slovensku pre vekové kategórie od 14 rokov je bezpochyby Veľká cena Slovenska, ktorá sa každoročne koná v Bratislave. Tentoraz to bolo 12. apríla. Pre reprezentačné tímy Slovenska, Maďarska a Chorvátska to bol jeden z nominačných turnajov na tohtoročné kadetské a juniorské Majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať 12.-15. novembra 2015 v Indonézii.

Ísť reprezentovať krajinu na opačný koniec sveta je veľkou prestížou, preto reprezentační tréneri týchto celkov povolali na súťaž to najlepšie, čo mali. Na turnaji štartovali aj pretekári z Poľska, Čiech a Srbska. Celkovo sa v Bratislave zišlo 451 pretekárov zo 65 klubov.

Naše žiarske nádeje sa zúčastnili len disciplíny športový zápas kumite, kde sa dokázali presadiť aj v poriadne tvrdej konkurencii. Prvú medailu získala len 13-ročná Natália Rajčanová v kategórii kadetiek /14–15 rokov/ do 47kg, kde sa prebojovala až do finále, no po vyrovnanom zápase si nakoniec pripísala druhé miesto.

Najviac sa darilo Dominike Veisovej v kategórii kadetiek do 54 kg, kde nenašla premožiteľku a okrem zlatej medaily si pripísala cenné body na postup na Majstrovstvá sveta. Posledným bodujúcim Žiarčanom bol Michal Výrostko. Michal nastúpil v kategórii kadetov do 63 kg, kde sa umiestnil na krásnom druhom mieste. Pekne rozbehnutý ale aj unavený si Michal vyskúšal štart aj u starších kolegov v kategórii juniorov /16–17 rokov/ do 68 kg, kde sa mu taktiež veľmi darilo a opäť vyhrával až po brány finále. V klubovej štatistike súťaž vyniesla Žiarčanov na 12. miesto zo 65 klubov.

Dva dni, dva mimoriadne dôležité turnaje
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM