Barbara Dallosová Správy

V jazierkach v malom parku si už bez lístka nezarybárčime: Mesto ich chce prenajať za euro ročne

Pstruh dúhový, pstruh potočný či sivoň potočný – americký. Takéto kúsky ste si doposiaľ mohli uloviť v žiarskom Parku Štefana Moysesa. Jazierka by však už po novom nemali byť v rukách mesta a loviť sa v nich už podľa všetkého nebude.

Ilustračný obrázok k článku V jazierkach v malom parku si už bez lístka nezarybárčime: Mesto ich chce prenajať za euro ročne
Zdroj: Dnes24.sk

V Parku Štefana Moysesa, v priestoroch mini ZOO, sa nachádza niekoľko vodných plôch. Veľké a menšie jazierko, a tiež potôčik. Starostlivosť o tieto plochy doposiaľ zabezpečovalo mesto. To však jazierka po novom ponúklo rybárom.

Obed si už v parku neulovíte

Do minulého roku mali na starosti nasadenie a výlov rýb vo veľkom jazierku mestské Technické služby. Rybárčiť sa tu dalo aj bez lístka. Obyvatelia mali možnosť loviť ryby vo veľkom jazierku. Za úlovok si poriadne zaplatili, podľa počtu kilogramov živej váhy, ktorú si odniesli. Výhodou bolo, že na takéto rybárčenie nebolo potrebné ani byť členom Slovenského rybárskeho zväzu. Takáto služba však pre mesto údajne nebola ekonomicky výhodná.

Ponúkli ich rybárom

Mesto teda ponúklo jazierka Miestnej organizácii Slovenského rybárskeho zväzu (MO SRZ). Na februárovom zasadnutí prenájom odkleplo. ,,Zatiaľ bol však schválený len zámer, ešte majú možnosť prihlásiť sa aj iný potenciálny záujemci o prenájom," zdôraznil Ján Vinarčík z Odboru životného prostredia MsÚ.

,,Je pravdou, že služba s možnosťou lovu pre obyvateľov sa ruší. Využitie vodných plôch bude iné. Rybári majú povinnosť zarybňovať, na čo využijú práve tieto vody. Budú v nich chovať ryby určené do lovných revírov," vysvetľuje Vinačík a dodáva, že ako chovná plocha bude slúžiť veľké jazierko, v menšom budú plávať len okrasné ryby.

Za euro

Za symbolické euro ročne, na dobu neurčitú a s trojmesačnou výpovednou lehotou. Tak by podľa Vinarčíka mali vyzerať podmienky prenájmu žiarskym rybárom. Tí budú mať pritom na starosti komplexnú starostlivosť o vodné plochy, a to vlastnými prostriedkami.

Pre návštevníkov parku či mini ZOO sa však zmenou spravovateľa vodných plôch nič nemení a jazierka zostávajú sprístupnené.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM