Martin Károly Iné športy

V konkurencii 1525 karatistov Jelžová s medailou

3. - 4. marca 2012 v Poľsku v meste Lodž sa konal svetový pohár karate Harasuto world cup. Tento turnaj je najväčším turnajom v Poľsku a patrí do štvorice turnajov, ktoré tvoria stredoeurópsku ligu karate. Nina Jelžová vybojovala v tvrdom konkurenčno

Na turnaji počas dvoch dní štartovalo 1525 pretekárov zo 17 štátov /Rakúsko, Čechy, Dánsko, Anglicko, Gruzínsko, Maďarsko, Kosovo, Litva, Malajzia, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Škótsko, Slovensko, Ukrajina, Wales, Spojené kráľovstvo/

Ako sme Vás informovali v [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.127238_Zi­arski-karatisti-v-Madarsku-s-tromi-medailami]pred­chádzajúcom článku[/link], na základe skvelých výsledkov, na tento turnaj boli slovenskou reprezentačnou komisiou nominovaní aj traja žiarski pretekári z karate klubu MŠK Žiar nad Hronom – Nina Jelžová, Dominika Veisová a Rastislav Štyriak, aby štartovali pod hlavičkou výberu slovenskej reprezentácie. Našu výpravu sme ešte doplnili našimi skúsenými pretekármi –** Martinou Tatárovou, Lenkou Brodzianskou a Michalom Výrostkom**.

Prvý deň svetového pohára bol určený pre seniorské a juniorské kategórie. Tu štartoval aj Rastislav Štyriak. Rasťo sa prebojoval do semifinále, kde však prehral s pretekárom z Ukrajiny. Šťastie mu neprialo ani v boji o tretie miesto, kde napriek väčšej aktivite prehral o jeden bod s poľským pretekárom.

Druhý deň štartoval zvyšok našej výpravy. Ako prvá nastúpila do bojov v kategórii starších žiačok nad 40 kg Nina Jelžová, ktorej sa tento rok mimoriadne darí a okrem jedného tretieho miesta na všetkých súťažiach, či doma alebo v zahraničí končí až vo finále. Na jej vystúpenie bol zvedavý aj reprezentačný tréner a Nina opäť ukázala, že sa v našom klube cvičí kvalitné karate, keď sa postupne prebojovala až do finále. Vo finále mali dievčatá vzájomný rešpekt a nepodarilo sa ani jednej zabodovať. Keďže zápas skončil remízou, rozhodovalo sa na zástavky, kde rozhodcovia určili vzhľadom na väčšiu aktivitu za víťazku našu súperku. Pre Ninu však druhé miesto zo svetového pohára je určite zatiaľ najväčším úspechom v jej súťažnej kariére.

Druhým nastupujúcim pretekárom bol Michal Výrostko. Michalovi žreb neprial a dostal najvyššieho pretekára z kategórie, ktorý nakoniec vyhral aj celú kategóriu. Michal s ním viedol vyrovnaný zápas a domácemu pretekárovi sa podarilo len raz zabodovať. Vysoký počet pretekárov zapríčinil to, že bola len skrátená repasáž a tak Michal do bojov o tretie miesto už nenastúpil. V dorastenkách nad 50 kg nastúpili Martina Tatárová a** Lenka Brodzianska**. Lenka v prvom kole na svoju súperku nestačila. Martina prvým kolom prešla hladko. V druhom kole na ňu čakala pretekárka z Dánska. Martina sa ujala vedenia a zápas držala pod kontrolou. Až na konci sa podarilo jej súperke vyrovnať. Nasledoval verdikt na zástavky, ktorý posunul ďalej v počte 2:3 našu súperku.

Poslednou štartujúcou bola Dominika Veisová. Dominika prešla hladko prvými dvoma kolami. V treťom kole viedla 1:0, keď sa jej súperke podarilo zabodovať trojbodovým kopom na hlavu. Tento náskok už Dominika nezvrátila a z bojov vypadla.

Turnaj bol pre našich pretekárov veľkou skúsenosťou a aj keď sa nám podarilo vybojovať „len“ jednu medailu, výkony našich pretekárov boli výborné a nás teší, že v našom klube vyrastajú pretekári, ktorí sa nestratia ani v takto náročnej konkurencii. Treba spomenúť pekné výsledky našich bývalých pretekárok – Saška Galetová /Budokan Zvolen / v súborných cvičeniach kata nenašla premožiteľku a z turnaja si odniesla krásny pohár za prvé miesto. Dominika Tatárová /CMK Banská Bystrica/ si v športovom zápase junioriek vybojovala taktiež prvé miesto.

Pretekárom ďakujeme za predvedené výkony, Ivanovi Tatárovi a Radoslavovi Jelžovi za bezpečný návrat domov.

Mgr. Ľubomír Striežovský, karate klub MŠK Žiar nad Hronom www.karatezh.sk

karate polsko
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM