Zuzana Vajayová Rôzne

V „Kortine“ sa chystá riadené bývanie

V Žiari nad Hronom sa chcú popasovať s neprispôsobivými obyvateľmi výstavbou kontajnerových bytov. Areál so 60-timi jednotkami by mal vyrásť v blízkosti žiarskej hvezdárne a jedným z bezpečnostných opatrení bude i jeho celkové oplotenie.

„Kontajnerové byty sú pre ľudí, ktorí žijú pod Kortinou, sú neprispôsobiví, nosia tam odpad a stavajú čierne stavby,“ zhrnul na včerajšom mestskom zastupiteľstve význam pripravovaného projektu primátor mesta Žiar nad Hronom, Ivan Černaj. Návrh o výstavbe areálu 60-tich bytových jednotiek poslanci podporili, čím umožnili jeho ďalšie kroky. Prvým bude vytvorenie projektovej dokumentácie: „Financovanie výstavby odmietam hradiť z rozpočtu mesta,“ zdôraznil primátor, pričom dodáva, že peňažné prostriedky chce získať zo štátnych zdrojov: „Buď to bude zo Štátneho fondu rozvoja bývania, alebo na základe aktivít, ktoré sme začali rozvíjať.“

Bývanie si budú nájomníci platiť

Prevádzkové náklady spojené s bývaním v jednotlivých bunkách ako aj finančné pokrytie celého servisu spolu so strážnou službou by mali hradiť budúci nájomníci. Výška nájomného podľa Černajových slov bude nižšia ako v štandardných bytoch. Jasno má i v tom ako naloží s prípadnými neplatičmi: „Systém nastavíme podobne ako v Jadrane, záujemcovia musia zaplatiť tri nájmy dopredu. Vo chvíli, keď prestanú platiť, musia odísť. Kam pôjdu, to nebudeme riešiť.“ „Kortinu“ plánuje mesto zrovnať so zemou

V rámci diskusie k návrhu sa objavili i pripomienky obávajúce sa opätovného vybudovania osady novými prisťahovalcami po umiestnení pôvodných obyvateľov „Kortiny“ do pripravovaných bytov. „Jednoducho to nedovolíme, takéto stavby budeme okamžite likvidovať,“ povedal Černaj razantne. Mesto má v pláne, po vysťahovaní ľudí žijúcich v osade, inkriminované územie zrovnať so zemou a zarovnať navozením zeminy.

Oplotenie ako vstup do „rezortu“

Kontajnerové byty by mali vyrásť v systéme riadeného bývania, to znamená, že areál bude spravovať mesto. Bezpečnosť chce dosiahnuť oplotením a non-stop strážnou službou. „Bez oplotenia by nebolo možné zabezpečiť poriadok. Poprosím vás, aby ste to nevnímali ako nejaký láger, bude to vstup do rezortu, nazvime to tak,“ okomentoval otázku bezpečnosti vo verejnej diskusii k návrhu Černaj.

Umiestnenie bytov do lokality neďaleko „Kortiny“ a v blízkosti hvezdárne má majetkovo-právny podtón: „Iné lokality nepripadajú do úvahy, kvôli majetkovo-právnym záležitostiam,“ objasnil výber Černaj. Časť pozemkov na plánovanom mieste výstavby pritom vlastní mesto a ostatok patrí urbáru.

Černajov návrh sa stretol s pozitívnym ohlasom

Primátorovu iniciatívu slovne podporilo aj viacero prítomných poslancov: „Ako zámer to len vítam, naozaj je to snaha, zatiaľ v rámci Slovenska ojedinelá o to, ako riešiť neorganizované bývanie,“ povedal v rámci diskusie Ján Vinarčík. Podobný názor mala aj Monika Balážová: „Veľmi rada návrh podporím, som rada, že mesto k tomuto pristúpilo.“ „Ľudia reagovali pozitívne, akékoľvek bývanie je pre nich lepšie ako to, v čom práve žijú,“ uzavrel Černaj na margo ohlasov o novom riešení bývania zo strany súčasných obyvateľov „Kortiny“.

Riešenie otázky problematických občanov je súčasťou iniciatívy „Zobuďme sa“, ktorej autorom je práve žiarsky primátor. Podľa informácie zverejnenej na poslednom mestskom zastupiteľstve sa k nemu pridalo už 307 miest a obcí.

Autor: Katarína Pružinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM