Martin Károly Kultúra

V Kremnici bude ojedinelá súťaž európskeho rozmeru

Do Kremnice, už šiesty rok po sebe pricestuje viac ako 100 súťažiacich, ktorí sa budú prezentovať v poézii, próze, vnútornom monológu a experimentálnom prednese. Prednášam teda som..., bude prvý krát aj s medzinárodnou účasťou.

Základná umelecká škola J. L. Bellu je hlavným organizátorom už šiesteho ročníka celoštátnej prehliadky pod názvom Prednášam teda som….. v umeleckom prednese poézie, prózy, vnútorného monológu a experimentálneho prednesu žiakov Základných umeleckých škôl na Slovensku. V tomto šiestom ročníku pôjde o súťažnú prehliadku s medzinárodnou účasťou.

[blockquote]Táto súťaž je jedinečná svojho druhu nie len na Slovensku, ale je ojedinelá aj v Európe. Najmä kvôli kategóriám vnútorný monológ a experimentálny prednes prednášaný v slovanských jazykoch. [/blockquote]

Našou ambíciou je časom túto prehliadku rozšíriť o všetky slovanské štáty,“ prezrádza Peter Luptovský, organizátor festivalu.

Poslaním súťaže je podľa Luptovského, spoznať a prehĺbiť literárne hodnoty a zoznámiť s nimi odbornú, ale aj širokú verejnosť, umožniť vzájomnú konfrontáciu, inšpiráciu a porovnať úroveň žiakov – recitátorov. Vyjadriť svoj názor cez tvorivé iniciatívy a experimentovať

Samotná súťaž sa bude konať 25 až 27. 5. 2012. v meste Kremnica. Spoluorganizátormi sú mesto Kremnica a NBS- Múzeum mincí a medailí Kremnica Divadlo Kusy cukru a Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Kyjeve. Zúčastňujú sa na nej základné umelecké školy z celého Slovenska a tento rok po prvý krát aj účinkujúci z Poľska a z Ukrajiny.

archívne foto: Peter Kováč 2010

prednasam teda som
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM