Správy

V Kremnici chcú novú strechu na historických objektoch: Mesto hľadá firmu

Mesto plánuje výmenu strešnej krytiny na objektoch Dolná brána a Barbakan. Predpokladaná hodnota zákazky je približne 112 00 eur bez DPH.

Ilustračný obrázok k článku V Kremnici chcú novú strechu na historických objektoch: Mesto hľadá firmu
Zdroj: TASR

Kremnická samospráva plánuje výmenu strešnej krytiny na objektoch Dolná brána a Barbakan. Aktuálne hľadá mesto dodávateľa, výzvu na predkladanie ponúk zverejnilo na svojej internetovej stránke.

Ako sa uvádza v súťažných podkladoch, predpokladaná hodnota zákazky je približne 112 00 eur bez DPH. Zákazku bude mesto financovať z prostriedkov pridelených z rozpočtu ministerstva financií určených na obnovu národných kultúrnych pamiatok.

Predmetom zákazky je výmena krytiny, pričom ide o drevený šindeľ, oprava latovania a podbitia, výmena klampiarskych výrobkov a bleskozvodov. Ponuky je možné zasielať do 30. decembra, kritériom na hodnotenie ponúk bude najnižšia cena.

Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica v tejto súvislosti uvádza, že Barbakan vznikol v 16. storočí, neskôr bol viackrát upravovaný. Posledná komplexná obnova prebehla v 80. rokoch 20. storočia, keď bol realizovaný nový krov, latovanie, šindľová krytina, žľaby a zvody. Dolná brána vznikla začiatkom 15. storočia, taktiež bola neskôr viackrát upravovaná. V druhej polovici 20. storočia bol realizovaný nový krov, zvody, žľaby aj oplechovanie.

Strešná krytina oboch objektov je podľa pamiatkarov narušená a je nevyhnutná jej výmena, poškodené sú aj žľaby, zvody a zachytávače snehu.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM